ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΟΙ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

της Ελένης Γαλάνη

Στις 29 Φεβρουαρίου, δημοσιεύεται επιστολή του δημάρχου του Πύργου Ηλείας, κ. Τάκη Αντωνακόπουλου,  προς τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια που ζητά να αποφασιστεί εάν θα επιτραπεί στο εκ Γένοβας προερχόμενο κρουαζιερόπλοιο ΟΡΕRA, με 2.000 ταξιδιώτες, να δέσει στο Κατάκολο την επομένη ημέρα. Ο λιμενάρχης έχει, ήδη, αντιδράσει και αρνείται να επιτρέψει την προγραμματισμένη για την 1η Μαρτίου αποβίβαση των τουριστών οι οποίοι πρόκειται να κατευθυνθούν προς την Αρχαία Ολυμπία και στον Πύργο.

Ο λόγος είναι ότι η περιοχή από την οποία έφυγε το πλοίο έχει τεθεί σε καραντίνα λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Βόρεια Ιταλία και το λιμάνι στο Κατάκολο δεν διαθέτει θερμικές κάμερες εντοπισμού πυρετού:

«Γίνεται σαφές ότι πέρα από τις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και των σχετικών ταξιδιωτικών εντολών πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ψυχολογία του κόσμου, αφού υπάρχει αδυναμία αποκλεισμού ανίχνευσης του κορωνοϊού σε επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, μετά τη αναχώρηση του πλοίου από το λιμάνι μας. Το λιμάνι του Κατάκολου δεν διαθέτει θερμικές κάμερες εντοπισμού πυρετού»- αναφέρεται στην επιστολή.

Θυμίζουμε ότι εκείνη την ημέρα στην Ελλάδα έχουμε, ήδη, καταγράψει τα πρώτα τέσσερα κρούσματα.

Η απάντηση από την κεντρική ηγεσία προφανώς δεν αποδέχεται τις ενστάσεις των τοπικών αρχών. Οι τουρίστες αποβιβάζονται και κατευθύνονται προς τον αρχαιολογικό χώρο, όπου, όμως, οι εργαζόμενοι εκεί έχουν ανακοινώσει στάση εργασίας – ενέργεια αποτρεπτική για την είσοδο του πλήθους. Στους «ταραξίες» σπεύδει, ως από μηχανής θεός, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία, την 1η Μαρτίου, βρισκόταν στην Ολυμπία για υπηρεσιακά θέματα του Μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου εν όψει της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και της προετοιμασίας για την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων αναστέλλονται, οι τουρίστες από το πλοίο καταφθάνουν, η ελληνίδα υπουργός τους υποδέχεται και – σύμφωνα με τα γραφόμενα τοπικού Τύπου- επιχειρεί μια ενδεικτική ξενάγηση προς τιμήν τους στο χώρο.

«Άριστα Τιτίκα!» -όπως συνήθιζαν να λένε παλιά. Ακολουθεί εγκωμιαστικό άρθρο σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα σχετικά με την ανατροπή της απεργίας κακόβουλων συνδικαλιστών που πέτυχε η κ. Μενδώνη η οποία είναι ακούραστη και πάντα σπεύδει να λύσει τα προβλήματα και να προβάλει τη χώρα.

Την επομένη και ενώ οι επιβάτες του πλοίου βρίσκονται στην Ακρόπολη των Αθηνών ο καπετάνιος τους καλεί εσπευσμένα να επιστρέψουν επειδή σήμα από το λιμάνι της Γένοβας αναφέρει ότι από το πλοίο αποβιβάστηκε στη Γένοβα επιβάτης που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Το ΟΡΕRA  φτάνει στην Κέρκυρα κι από ΄κει όλα γίνονται γνωστά. «Δεν υπάρχει κρούσμα κορωνοϊού στο καράβι»- ανακοίνωσε η εταιρεία.

Στις 2 του μήνα το ΥΠΠΟΑ ανακοινώνει, περιχαρές, ότι 4000 άτομα επισκέφτηκαν το Σαββατοκύριακο το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, παρά τα μέτρα που είχαν προταθεί για την πρόληψη από τον κορωνοϊό όπως και η αποφυγή συνάθροισης σε κλειστούς χώρους.

Λίγα 24ωρα αργότερα, ο Πύργος Ηλείας έρχεται αντιμέτωπος με τον κορωνοϊό καθώς τα πρώτα κρούσματα εκδηλώνονται από δικούς μας τουρίστες που είχαν μεταβεί στους Αγίους Τόπους. Κλείνουν σχολεία, κινηματογράφοι, νοσηλευτές μπαίνουν σε καραντίνα. Δύο θύματα σε σοβαρή κατάσταση μεταφέρονται στο νοσοκομείο της Πάτρας όπου και παραμένουν. Τρεις γιατροί εξακολουθούν να βρίσκονται σε καραντίνα, στο νοσοκομείο του Πύργου. Εν τω μεταξύ τα κρούσματα στην πόλη κυκλοφορούν ελεύθερα, πηγαίνουν στα καφενεία και στις αγορές – καταγγέλλει ο δήμαρχος.

Κι ενώ ο αριθμός αυξάνεται δραματικά, πανελλαδικά, κάθε μέρα, -πλησιάζουμε τα 100 – το υπουργείο Πολιτισμού εξακολουθεί να διατηρεί ανοιχτά τα κρατικά μουσεία και δεν έχει στείλει καν την  παραμικρή εγκύκλιο με οδηγίες για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η υπουργός Πολιτισμού σε επίσημη ανακοίνωση απαντά και μας πληροφορεί  ότι «Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας με το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία“. Τελεία και παύλα.

Πώς, για παράδειγμα, να αναβάλλουν παραστάσεις της πρώτης κρατικής σκηνής όταν η παράσταση του Μάκμπεθ που ερμηνεύει ο διευθυντής που διόρισαν το φθινόπωρο είναι sold out!  Το μυαλό τους δεν είναι στην προστασία της υγείας μας,  είναι στο πώς θα οργανωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας (Τόκιο 2020), μεθαύριο, στις 12 του μήνα. Τρέχουν και δεν φτάνουν στη Μπουμπουλίνας, ώστε να είμαστε και σύμφωνοι με τα λεγόμενα εθνικά ιδεώδη και να βγούμε στην τηλεόραση.

Η τελετή, μαθαίνουμε, θα γίνει με βάση τις νέες οδηγίες της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής – χωρίς κοινό, παρά μόνο με διαπιστευμένους που δεν θα ξεπερνούν τους 100.

Εκτός εάν έως τότε, ο κορωνοϊός ανατρέψει τα δεδομένα…

Στη φωτογραφία: Άνσελμ Κίφερ, Άγνωστος ζωγράφος, 1982