ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΟ (Άγιος Γεώργιος, μουσείο Sursock, διεθνείς γκαλερί)

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει χειρότερη στιγμή για τον Λίβανο από την προχθεσινή με τις τρομακτικές εκρήξεις να ισοπεδώνουν τη μισή πόλη της Βηρυτού, να θανατώνουν και να τραυματίζουν ανθρώπους και να αφήνουν  300.000 άστεγους: η χώρα βρισκόταν ήδη στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης  πριν ακόμα η πανδημία καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία και τώρα δέχτηκε το τελικό χτύπημα.

Στις μεγάλες καταστροφές, στον πολιτιστικό τομέα ο οποίος επλήγη άμεσα, προσμετρώνται ο καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου, το μουσείο Sursock – μια βίλα του 19ου αιώνα που στεγάζει τη συλλογή μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης του Λιβανέζου αριστοκράτη Nicolas Sursock και αρκετές γκαλερί.

Το Μουσείο Sursock, το κέντρο, άλλοτε της πολιτιστικής ζωής της Βηρυτού στη δεκαετία του 1960 που άνοιξε ξανά το 2015 μετά από μια δαπανηρή αποκατάσταση, υπέστη σοβαρές ζημιές. «Αυτή είναι η ισχυρότερη έκρηξη που έχω δει ποτέ», είπε χτες στην ArtNewspaper η διευθύντρια του μουσείου Zeina Arida, η οποία βρισκόταν στο μουσείο όταν έγινε η έκρηξη.«Το μουσείο έχει καταστραφεί». Ευτυχώς, κανένα από το προσωπικό δεν τραυματίστηκε.Έγινε μεγάλη ζημιά στη δομή του κτιρίου σε μια εποχή που το δολάριο στο Λίβανο είναι τόσο υψηλό που δεν ξέρω πώς θα αντέξουμε να αγοράσουμε νέο γυαλί για τους φεγγίτες, τα παράθυρα και τις πόρτες εξόδου», πρόσθεσε η Arida. “Δεν έχουμε τα μέσα να αγοράσουμε νέα υλικά.”

Πολλά έργα τέχνης στο μουσείο έχουν επίσης καταστραφεί, συμπεριλαμβανομένου ενός πορτρέτου του ομώνυμου Nicolas Sursock του ιδρύματος. «Είναι φρικτό να βλέπουμε πέντε χρόνια δουλειάς να καταστρέφονται πλήρως – ακόμη και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου δεν ήταν τόσο μεγάλο το κακό», δήλωσε η Arida.

Πολλές μεγάλες γκαλερί τέχνης που βρίσκονται κοντά στο λιμάνι στην πολυσύχναστη γειτονιά Gemmayzeh είδαν τους χώρους τους να καταρρέουν από τις εκρήξεις. Άλλες, όπως η Marfa Gallery, που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Βηρυτού και η Galerie Tanit καταστράφηκαν πλήρως. Η Galerie Tanit είχε εγκαίνια, τη Δευτέρα το απόγευμα, για την ατομική έκθεση με τίτλο Remains of the Last Red Rose του Λιβανέζου καλλιτέχνη Abed Al Kadiri, η οποία είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει έως τις 25 Σεπτεμβρίου. Το κομψό υποκατάστημα της διεθνούς γκαλερί Οπερά, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης με θέα στη θάλασσα, έχει επίσης αποδεκατιστεί.

Σοβαρές καταστροφές έχει υποστεί η ARTLAB, μια γκαλερί αφιερωμένη στην αναδυόμενη τέχνη που βρίσκεται κοντά στο σημείο της έκρηξης. Σε δηλώσεις  του εκπρόσωπός της  στο Artnet News είπε ότι αμφιβάλλει αν  αξίζει να ξανανοίξουμε λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες», εξηγώντας ότι το κόστος ανοικοδόμησης θα επιδεινωθεί με την τρέχουσα οικονομική κατάρρευση της χώρας και τον αντίκτυπο του COVID-19. Ο εκπρόσωπος είπε ότι η περίμετρος της περιοχής του λιμανιού έμοιαζε να είχε υποστεί πυρηνική επίθεση.

 

Πηγές: ΑrtNewspaper, Artnet