ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ, ΙΑΠΩΝΙΑ, Ν.ΚΟΡΕΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Με μια ξαφνική κίνηση, το προσωπικό στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι ψήφισε να κλείσει τις πόρτες την Κυριακή, αφήνοντας τους επισκέπτες να περιμένουν έξω από την είσοδο μάταια για να δουν τη Mona Lisa του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Έτσι η η περίφημη Τζοκόντα έγινε το τελευταίο έργο τέχνης που κλείνει στο κοινό εν μέσω της επιδημίας του κορονοϊού. Το Λούβρο, το οποίο είναι το πιο επισκέψιμο μουσείο στον κόσμο, φιλοξενεί κι άλλα αριστουργήματα που προσελκύουν το κοινό. Ανάμεσά τους είναι και τα έργα: η Αφροδίτη της Μήλου, η Ελευθερία του Ευγένιου Ντελακρουά  και η Σχεδία της μέδουσας του Ζερικώ.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η Γαλλία είχε 100 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, από την Κυριακή 1 Μαρτίου, ενώ στην Ιταλία που έχει πληγεί περισσότερο απ΄όλους στην Ευρώπη, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανέρχεται, σήμερα, πλέον σε 1.694 περιστατικά. Στη Βενετία, στο Τορίνο και στο Μιλάνο, ιδιωτικά και δημόσια ιδρύματα ακολούθησαν τις οδηγίες του ιταλικού Υπουργείου Υγείας  να παραμείνουν κλειστά για μια εβδομάδα. Στο Μιλάνο, ένα άλλο έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, η τοιχογραφία του Μυστικού Δείπνου, που βρίσκεται στην τραπεζαρία της μονής  Σάντα Μαρία ντέλλε Γκράτσιε, είναι απρόσιτο για το κοινό καθώς το μνημείο παραμένει κλειστό.

Στο μεταξύ, στη Ρώμη έκλεισαν οι πύλες της ιστορικής εκκλησίας San Luigi dei Francesi, επειδή ένας ιερέας της έχει βρεθεί θετικός στον ιό στο Παρίσι. Η συγκεκριμένη εκκλησία ανήκει στη Γαλλική Πρεσβεία στην Ιταλία.

Στην Ασία, τα “Ηλιοτρόπια” του  Βίνσεντ βαν Γκόγκ έχουν τεθεί υπό καραντίνα μετά την άφιξή τους στο Εθνικό Μουσείο Δυτικής Τέχνης του Τόκιο, από το Λονδίνο, την Παρασκευή. Το έργο ήρθε στην Ιαπωνία, για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της περιοδεύουσας έκθεσης Masterpieces με 60 έργα ζωγραφικής από την ιταλική αναγέννηση μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα από την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Η έκθεση επρόκειτο να ανοίξει σήμερα, Τρίτη 3 Μαρτίου αλλά αναβλήθηκε μέχρι τη Δευτέρα 16 Μαρτίου.

Τα έργα βρίσκονται τώρα στο τμήμα καραντίνας του Εθνικού Μουσείου Δυτικής Τέχνης στο Τόκιο. Τα υπόλοιπα μουσεία της Ιαπωνίας έχουν λάβει εντολή από την κυβέρνηση να παραμείνουν κλειστά για δύο εβδομάδες ενώ τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν έως το τέλος Μαρτίου.

Η Νότια Κορέα, η οποία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων μετά την Κίνα ( 3.736 περιπτώσεις), έκλεισε επίσης τα μουσεία της και δεν έχει επιβεβαιώσει ημερομηνίες επαναλειτουργίας.