ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΡΖ ΠΟΜΠΙΝΤΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, ο μεγάλος πολυεπιστημονικός κόμβος τεχνών της πόλης, θα κλείσει για πάνω από τρία χρόνια (2023 – 2027) , προκειμένου να ολοκληρώσει σημαντικές ανακαινίσεις στο εμβληματικό σύγχρονο κτίριο, ανέφερε σήμερα η Le Figaro. Το άνοιγμα είναι προγραμματισμένο για το 2027.

“Δεν έχουμε επιλογή, το κτίριο υποφέρει”, δήλωσε ο Serge Lasvignes, πρόεδρος του μουσείου.

Στην περιοχή Beaubourg του 4ου διαμερίσματος του Παρισιού, το Pompidou στεγάζει μια τεράστια δημόσια βιβλιοθήκη και το κέντρο IRCAM για τη μουσική έρευνα, εκτός από το Musée National d’Art Moderne, το μεγαλύτερο μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη. Το αμέσως αναγνωρίσιμο κτίριο, που σχεδιάστηκε το 1977 από τους Renzo Piano και Richard Rogers, είναι ένα παράδειγμα αρχιτεκτονικής «εσωτερικά προς τα έξω», στο οποίο οι εσωτερικές δομές – μηχανικά συστήματα, υδραυλικοί σωλήνες, ηλεκτρικές καλωδιώσεις – είναι ορατές από έξω.

Το επερχόμενο έργο αποκατάστασης, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ (~ 242.842.000 $), βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2016, όταν η επιτροπή συντήρησης του κτηρίου προειδοποίησε για τον κίνδυνο κατάρρευσης του. Ο αμίαντος, μια δυνητικά καρκινογόνος ουσία, πρέπει να αφαιρεθεί από την πρόσοψη και τα παράθυρά του. Τα συστήματα κλιματισμού και εξαερισμού, ανελκυστήρες και εξωτερικές κυλιόμενες σκάλες χρειάζονται επισκευή. Η βελτιωμένη προσβασιμότητα για επισκέπτες με αναπηρία περιλαμβάνεται επίσης στο έργο αποκατάστασης του κτιρίου.

«Κατά τα εγκαίνιά του, το κτίριο του Center Pompidou ήταν σύμβολο του μέλλοντος και κάτι που έφερε χαρά», πρόσθεσε ο Lasvignes. “Η γήρανσή του είναι ταυτόχρονα αντιφατική και θλιβερή για την εικόνα του Κέντρου.”

Το πολυετές κλείσιμο θα απαιτήσει την εξεύρεση «δορυφορικών χώρων» για τη συνέχιση του τεχνικού προγράμματος του Πομπιντού. Το κέντρο αναζητά επίσης έναν προσωρινό χώρο τουλάχιστον 20.000 τετραγωνικών μέτρων για να εξυπηρετήσει τους 1,4 εκατομμύρια μαθητές και ερευνητές που χρησιμοποιούν τη βιβλιοθήκη του κάθε χρόνο.