ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΝΧΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης σήμερα (10/9) των καλλιτεχνών, των δημιουργών και των εργαζόμενων στον πολιτισμό η σημερινή, με τη μεγάλη συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 6 μ.μ. και δρώμενα από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών, αναδεικνύει εκ νέου την κρίσιμη περίοδο που διανύουν οι άνθρωποι του πολιτισμού και την αδυναμία της κυβέρνησης να συγκροτήσει ένα συνολικό σχέδιο υποστήριξης του κόσμου των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Στη σημερινή κινητοποίηση  οι καλλιτέχνες διεκδικούν από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει την επιβίωση όλων των εργαζομένων στο θέαμα – ακρόαμα που έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα Εργάνη από 1.1.2019 έως σήμερα, καθώς και όλων των καλλιτεχνών και δημιουργών (αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό) παρέχοντας:

* Μηνιαίο επίδομα 534 ευρώ με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση ενοικίου για όσο η πανδημία επηρεάζει τη δουλειά μας. Να δίνεται το μηνιαίο επίδομα και σε περιπτώσεις εργαζομένων με λίγες ώρες ή οι αμοιβές που παίρνουν να αφαιρούνται από το επίδομα (ωδεία, συναυλίες, νυχτερινά κέντρα).

* Αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ΔΕΚΟ, με σχέδιο σταδιακής αποπληρωμής μετά τη λήξη των συνεπειών τής πανδημίας στο επάγγελμά μας.

* Ασφαλιστική ικανότητα για όλους.

* Μείωση για το 2020 των αναγκαίων ενσήμων στα 25 για να ενταχθούν οι καλλιτέχνες στο επίδομα ανεργίας.

* Απαγόρευση διακοπής ρεύματος, εξώσεων και πλειστηριασμών κατοικιών.

* Χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους άνεργους που η επιδότησή τους έληξε στο διάστημα από 15.2.2020 μέχρι σήμερα.

* Επιδότηση όλων των μακροχρόνια άνεργων του κλάδου.

* Εξασφάλιση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην αναπαραγωγή του ψηφιακού υλικού σε Διαδίκτυο και αλλού.

* Για τις ειδικότητες που δεν υπάρχει κωδικός επαγγέλματος στον ΕΦΚΑ να επιδοτηθούν οι εργαζόμενοι της ειδικότητας με βεβαίωση από επαγγελματικό σωματείο ή συλλογικό φορέα.

* Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και ΦΠΑ στο Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

* Δωρεάν τεστ Covid-19 με κρατική ευθύνη σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου που ξεκινούν δουλειά.

* Πλήρη αποζημίωση των εργαζομένων σε εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί και ακυρώθηκαν.

* Αγορές και αναθέσεις έργων εικαστικών τεχνών και καλλιτεχνικών υπηρεσιών των επαγγελματιών του θεάματος – ακροάματος σύμφωνα με την εξαγγελία τής υπουργού Πολιτισμού, που να απευθύνονται υποχρεωτικά σε -φυσικά πρόσωπα- ζώντες καλλιτέχνες (για τους εικαστικούς – μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος) με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με πανελλήνιους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς.

* Κατάργηση της κυβερνητικής απόφασης «έξωσης» των τεχνών από το Λύκειο. Κάλυψη όλων των πραγματικών «κενών» τής δημόσιας εκπαίδευσης με μόνιμους εκπαιδευτικούς καλλιτέχνες. Κανένα σχολείο χωρίς τέχνη και καλλιτέχνες εκπαιδευτικούς. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.