ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

23/10/19

H «Έγκριση ή μη διατήρησης αρχαίων καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο κατασκευής του έργου «Μεταλλευτικές-Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας» της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ», στη θέση «Σκουριές» Μεγάλης Παναγίας» ήταν το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου χτες, Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019 στο πολιτιστικό κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας 20 των Αθηνών.

Θυμίζουμε ότι η απομάκρυνση των ιστορικών καταλοίπων που εμποδίζουν την εξόρυξη είναι η μία από τις απαιτήσεις που έχει προβάλει η “Eλληνικός Χρυσός” προκειμένου να «ξεπαγώσει» το έργο των Σκουριών. Tα αρχαιολογικά ευρήματα (αρχαία μεταλλουργία χαλκού του 2ου αιώνα π.Χ.) βρίσκονται σε μία έκταση μόλις δύο στρεμμάτων στο κέντρο ακριβώς του επιφανειακού ορύγματος των Σκουριών. Οι μπουλντόζες της εταιρείας έχουν ανασκάψει όλο το χώρο γύρω από τις αρχαιότητες οι οποίες βρίσκονται τώρα στριμωγμένες ανάμεσα σε σωρούς από στείρα και μετάλλευμα, χωρίς ούτε τη στοιχειώδη απόσταση ασφαλείας. Η εταιρεία περίμενε την έγκριση του ΚΑΣ για να τις ξηλώσει και αυτές.

Και την πήρε. Μεσάνυχτα και κάτι, δεδομένου ότι νύχτα στήνονται οι δουλειές, με θετική γνωμοδότηση σύσσωμου του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ΠΛΗΝ της γενικής διευθύντριας αρχαιοτήτων κ. Πολυξένης Βελέντη, οι προστάτες της αρχαίας μας κληρονομιάς είπαν ΝΑΙ και έδωσαν την άδεια: ΠΕΡΑΣΤΕ ΚΟΣΜΕ!

Τα αρχαία κατάλοιπα που βρέθηκαν στην περιοχή θα αποσπασθούν και θα μεταφερθούν. Η εν λόγω γνωμοδότηση ήταν απαραίτητη για την εταιρεία προκειμένου να εξασφαλίσει τις εγκρίσεις εκείνες που θα επιτρέψουν την κατασκευή μεταλλουργικού εργοστασίου στη θέση Σκουριές Μεγάλης Παναγιάς.