ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Κορυφώνονται στην Κρήτη οι αντιδράσεις για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου σε αρχαιολογικό χώρο της Ιεράπετρας (στην Επισκοπή) ενώ, παράλληλα, καταγγέλλεται από πολίτες και φορείς, η ευνοϊκή στάση που κρατά η πολιτεία (υπουργείο Πολιτισμού, ΚΑΣ) στις παρανομίες που, ήδη, έχουν διαπιστωθεί κατά την υλοποίηση του έργου…

Την Τρίτη (9/3), το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εισηγήθηκε να συνεχίσει ο εργολάβος τις εργασίες του παρά την παραβίαση των όρων της έγκρισης που χορήγησε στην εταιρεία  «Κ.Ι. Σαραντόπουλος Α.Ε. – Ανατολιωτάκης ΑΒΕΕ», το 2018, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου για την εγκατάσταση 4 ανεμογεννητριών στον Ισθμό Ιεράπετρας. Στους όρους προβλέπετο να μην πραγματοποιηθεί καμιά μεταβολή των υφιστάμενων οδών πρόσβασης.

Στις 15 Μαΐου, ύστερα από καταγγελίες, διαπιστώθηκαν παράνομες διανοίξεις δρόμων για να περάσουν οι ανεμογεννήτριες και αποφασίστηκε διακοπή των εργασιών μετά από μήνυση που κατέθεσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων στο Αστθνομικό Τμήμα Ιεράπετρας.

Στη μηνυτήρια αναφορά της, η προϊσταμένης της Εφορείας  Χρύσας Σοφιανού αναφέρει ότι “διαπιστώθηκε η επίστρωση της επιφάνειας του δρόμου με χώμα και σε ορισμένα σημεία η διαπλάτυνσή του, με σκοπό τη βελτίωση της βατότητάς του». Η εταιρεία είχε μεν υποβάλει αίτημα για τη διαπλάτυνση των δρόμων, εν τούτοις προχώρησε χωρίς να περιμένει απάντηση και συνεπώς η Εφορεία Αρχαιοτήτων, στην ίδια μηνυτήρια αναφορά, τονίζει: «…κάθε εργασία βελτίωσης της βατότητας του υφιστάμενου δρόμου πριν από την έκδοση της σχετικής απόφασης της υπηρεσίας μας είναι παράνομη. Κατόπιν των ανωτέρω υποβάλλουμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη διενέργεια εργασιών εντός κηρυγμένου-οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου χωρίς την απαιτούμενη έγκριση της υπηρεσίας μας».

Οι επενδυτές προσέφυγαν στους ανωτέρω (ΥΠΠΟΑ) όπου με ταχύτατες διαδικασίες προωθήθηκε η προσφυγή της στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το οποίο το οποίο απέρριψε μεν την προσφυγή λόγω εκκρεμοδικίας, εκτίμησε δε ότι «το συγκεκριμένο έργο της αποκατάστασης του δρόμου δεν εμπίπτει στους περιορισμούς της εγκριτικής απόφασης, η οποία αφορά αποκλειστικά τη χωροθέτηση και εγκατάσταση του αιολικού σταθμού, οι εργασίες του οποίου μπορούν να συνεχιστούν».