ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΙΑΝΑΝΜΕΝ ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart  11/10/21

Mε ξαφνική εντολή του, το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ ζητά να αφαιρεθεί το γλυπτό μνημείο The Pillar of Shame που φιλοτέχνησε ο δανός γλύπτης Jens Galschiøt εις μνήμην των θυμάτων της βίαιης καταστολής της εξέγερσης στην πλατεία Tiananmen του Πεκίνου, το 1989. Το μνημείο είχε στηθεί  στην πανεπιστημιούπολη για περισσότερα από 20 χρόνια. Σε δηλώσεις του ο δανός καλλιτέχνης περιέγραψε την πράξη αυτή ως μια προσπάθεια διαγραφής της συλλογικής ιστορικής μνήμης.

Όπως έγινε γνωστό, μέλη της υπό διάλυση οργάνωσης “Συμμαχία του Χονγκ Κονγκ για την υποστήριξη των πατριωτικών δημοκρατικών κινήσεων της Κίνας”, η οποία συνεργάστηκε με τον Galschiøt για το γλυπτό, έλαβαν μια επιστολή, με ημερομηνία 7 Οκτωβρίου, από το δικηγορικό γραφείο Mayer Brown ζητώντας από τη συμμαχία εξ ονόματος του πανεπιστημίου να αφαιρέσει το έργο The Pillar of Shame (Πυλώνα της ντροπής) από τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου «το αργότερο στις 5:00 μ.μ. στις 13 Οκτωβρίου 2021». Διαφορετικά, το έργο τέχνης θα θεωρηθεί εγκαταλελειμμένο εάν η Συμμαχία αποτύχει να το αφαιρέσει και «το πανεπιστήμιο θα ασχοληθεί με το γλυπτό εκείνη τη στιγμή και με τον τρόπο που θεωρεί κατάλληλο χωρίς περαιτέρω ειδοποίηση», σύμφωνα με την επιστολή, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Artnet News.

Το επτά μέτρων ύψος γλυπτό ανεγέρθηκε, για πρώτη φορά στο Χονγκ Κονγκ, για να τιμήσει την όγδοη επέτειο της καταστολής της εξέγερσης της πλατείας Τιενανμέν, μόλις μία εβδομάδα πριν από την παράδοση της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα, το 1997, θυμάται ο καλλιτέχνης. Μεταφέρθηκε στην πανεπιστημιούπολη HKU το 1998.

Έκτοτε, οι αρχές δούλεψαν για να αποκρύψουν τις αναμνήσεις από την καταστολή της Τιενανμέν, απαγορεύοντας σχετικά με το θέμα  βιβλία και στοχοποιώντας αντιφρονούντες, “αλλά ποτέ αφαιρώντας ένα μνημείο”, είπε ο καλλιτέχνης. «Θέλουν πραγματικά να καταστρέψουν τα πάντα για μια ιστορία για την οποία η Κίνα δεν θέλει να γνωρίζει ο κόσμος», είπε ο Galschiøt. «Ελπίζω ότι καλλιτεχνικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο θα κάνουν κάτι γι ‘αυτό. Πρόκειται για ένα μνημείο που ανήκει στην τέχνη. Καλούμε σε δράση, αλλά δεν υπάρχει πολύς χρόνος».

Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες ορισμένες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στο Χονγκ Κονγκ αναδιπλώθηκαν μετά την εφαρμογή του σαρωτικού νόμου για την εθνική ασφάλεια που επιβλήθηκε από το Πεκίνο, τον Ιούνιο 2021. Ο νόμος απαγορεύει δραστηριότητες που σχετίζονται με ανατροπή, τρομοκρατία, απόσχιση και συμπαιγνία με ξένες δυνάμεις  που θα θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα τις τοπικές και διεθνείς κοινότητες ότι ο νόμος αυτός θα επηρεάσει μόνο μια μικρή μειονότητα και ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών δεν θα θιγούν.

Πηγή: artnet News

Video