ΚAΤΕΡΡΕΥΣΕ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΜΕΘΩΝΗΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

MEΘΩΝΗ – Κατά τις πρωινές ώρες της 8ης Ιανουαρίου 2021 διαπιστώθηκε η κατάρρευση τμήματος της δυτικής πλευράς του ημικυκλικού πύργου που βρίσκεται εντός του βόρειου περιβόλου του Κάστρου Μεθώνης και χρονολογείται στις αρχές του 13ου αιώνα – ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού. Αιτία οι πρόσφατες, πολύ έντονες βροχοπτώσεις των αρχών της εβδομάδας που έριξαν το τμήμα το οποίο είχε εξαιρετικά μεγάλο βάρος και δεν ήταν εύκολο να συγκρατηθεί με άμεσα σωστικά μέτρα.

Να σημειώσουμε ότι είναι η δεύτερη φορά τον τελευταιο καιρό που παρατηρείται πτώση τμημάτων του κάστρου της Μεθώνης εξαιτίας των βροχοπτώσεων και ότι η Εφορεία Μεσσηνίας έχει, ήδη, ενημερώσει και προτείνει αναλυτικά μέτρα που πρπεπει να ληφθούν. Η υπουργός Πολιτισμού έσπευσε, αργά χτές το βράδυ,  με δηλώσεις της να μας θυμίσει ότι είχε λάβει μέριμνα για το θέμα του κάστρου της Μεθώνης το οποίο εξαιτίας της θέσης του, πάνω στη θάλασσα, παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα. Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε σε πρόφατη συνάντησή της με τον Περιφερειάρχη  Πελοποννήσου και στη συμφωνία τους να προχωρήσουν σε προγραμματική σύμβαση για την προετοιμασία των μελετών που απαιτούται για την αποκατάσταση τμημάτων του κάστρου, τις επεμβάσεις στερέωσης, καθώς και την αναβάθμιση του φωτισμού.

Στο κάστρο της Μεθώνης ο ημικυκλικός Πύργος, ένας από τους αρχαιότερους της ακρόπολης, χρονολογείται στις αρχές του 13ου αιώνα και ανάγεται στο πρώτο οικοδομικό πρόγραμμα των Ενετών επί της χερσονήσου της Μεθώνης. Εξαιτίας της μεταγενέστερης επέκτασης των τειχών προς τα δυτικά κατά την Β΄ Ενετοκρατία (1686-1715), βρίσκεται σήμερα στο εσωτερικό του φρουρίου. Ο πύργος έχει υποστεί μεγάλες φθορές, διακρίνεται εντούτοις ότι είχε τοξοθυρίδες σε δύο επίπεδα προς την πλευρά της θάλασσας. Από αυτές σώζεται η ανώτερη τοξοθυρίδα, κατασκευασμένη με πώρινους δόμους. Ο πύργος είναι κατασκευασμένος από αργολιθοδομή με πώρινο πλαίσιο στη μοναδική σήμερα σωζόμενη τοξοθυρίδα του στα δυτικά.