ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΣΚΛΑΒΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΟΜΠΗΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart  9/11/21

Kατοικίες σκλάβων στην αρχαία τοποθεσία της Πομπηίας  ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι. Πρόκειται για ένα δωμάτιο, το οποίο είναι μοναδικά καλά διατηρημένο και δίνει πληροφορίες για τη ζωή των σκλαβωμένων ανθρώπων κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορία. Η ανακάλυψη έγινε στη Civita Giuliana, μια βίλα στα περίχωρα της Πομπηίας όπου, νωρίτερα φέτος, είχαν βρέθηκαν υπολείμματα άμαξας και αλόγων. Το δωμάτιο που αποκαλύφθηκε πρόσφατα περιέχει τρία κρεβάτια, ένα μπαούλο γεμάτο με ύφασμα και άλλα αντικείμενα και εξοπλισμό για τη φροντίδα των αλόγων.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο χώρος ανήκε σε μια μικρή οικογένεια. Αποκαλύφθηκαν τρία κρεβάτια, δύο από τα οποία έχουν μέγεθος 1,7 μέτρα( 5,5 πόδια) γι΄αυτό και πιστεύεται ότι ήταν για ενήλικες ενώ ένα τρίτο, μικρότερων διαστάσεων, αποδίδεται σε παιδί ή νεαρό ενήλικα. Και τα δυο είναι κατασευασμένα από δύο ξύλινες σανίδες με δικτυωτή βάση από σχοινί με υφασμάτινο κάλυμμα με δυνατότηνα να προσαρμόζονται σε μέγεθος για όποιον κοιμόταν σ΄αυτά.

«Τα προσωπικά αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν κάτω από τα κρεβάτια περιλαμβάνουν αμφορείς, οι οποίοι πιστεύεται ότι χρησίμευαν για την αποθήκευση μικρών περιουσιακών στοιχείων. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης ένα δοχείο θαλάμου κι ένα ξύλινο μπαούλο που περιείχε θραύσματα μετάλλου και υφάσματος, που πιστεύεται ότι ήταν άλογα. Το δωμάτιο φαίνεται να λειτουργούσε τόσο ως υπνοδωμάτιο όσο και ως αποθηκευτικός χώρος δεδομένου ότι στον χώρο βρέθηκαν οκτώ αμφορείς.

«Είναι μια περίπτωση στην οποία η αρχαιολογία μας βοηθά να ανακαλύψουμε ένα μέρος του αρχαίου κόσμου για το οποίο διαφορετικά θα γνωρίζαμε ελάχιστα, αλλά παρόλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικό», είπε ο Gabriel Zuchtriegel γενικός διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας. Να θυμίσουμε ότι η πόλη καλύφθηκε από ηφαιστιακή τέφρα του όρους Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Οι αρχαιολόγοι στην Πομπηία διασχίζουν αυτή τη στιγμή τη Civita Giuliana σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις λεηλασίες και να διατηρήσουν την τοποθεσία στα προάστια της Πομπηίας. Το 2020 ανακάλυψαν δύο πτώματα που πιστεύεται ότι ήταν ένας πλούσιος γαιοκτήμονας και ο σκλάβος του. Νωρίτερα φέτος, ανακάλυψαν ένα άρμα και άλογα από τους στάβλους του ακινήτου.