ΚΑΡΛΟ ΓΚΟΛΝΤΟΝΙ ΣΤΟ REX: ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΣΠΙΤΙ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Tην εποχή που η Commedia dell’ arte βρισκόταν πια στην παρακμή της κι οι ηθοποιοί της πάσχιζαν να κερδίζουν το γέλιο των θεατών με χοντροκομμένα τερτίπια, εμφανίζεται ο Κάρλο Γκολντόνι (1707 – 1793). O Bενετσάνος συγγραφέας εισάγει ουσιαστικά με το έργο του μια επανάσταση στο θέατρο της Βενετίας και γίνεται πρόδρομος του σύγχρονου ευρωπαϊκού αστικού θεάτρου.

Στο ‘Καινούριο σπίτι’ –έργο της ωριμότητάς του- που ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο για πρώτη φορά,  σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη, ο Γκολντόνι παρατηρεί, περιγράφει και κριτικάρει τον κοινωνικό του περίγυρο, χωρίς όμως να γελοιοποιεί τα πρόσωπα του.

Στο έργο οι φρεσκοπαντρεμένοι Αντζολέτο και Καικίλια ετοιμάζουν το καινούργιο τους σπίτι. Η Καικίλια είναι ιδιότροπη, αγαπά την πολυτέλεια και την κομψότητα. Ο Αντζολέτο είναι ερωτευμένος και άφραγκος, ανίκανος να αντισταθεί στις απαιτήσεις της. Μια φρενήρης κινητικότητα ζωντανεύει τον μικρόκοσμό τους αποκαλύπτοντας τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής του Γκολντόνι.

Η κυριαρχία του χρήματος, τα ταξικά απωθημένα και η παγίδα του φαίνεσθαι είναι τα βασικά θέματα που αναδύονται μέσα από την εύστοχη κριτική του καινοτόμου Ιταλού συγγραφέα. “To Καινούριο σπίτι” φτιάχνεται για να κατοικηθεί αλλά δεν θα κατοικηθεί ποτέ- σημειώνει ο σκηνοθέτης:  Σ’ αυτό το σπίτι-ουτοπία η επιθυμία του εγώ είναι δυνατότερη από την επιθυμία του μαζί. Οι ήρωες του Γκολντόνι, νάρκισσοι και υποκριτές έως εσχάτων, θα περιφέρουν τις άστεγες σκιές τους στην πιο τραγική κωμωδία μοναξιάς».

Ο Γκολντόνι και η ιταλική κωμωδία

Στα απομνημονεύματά του, ο Γκολντόνι αναφέρεται εκτενώς στην κατάσταση της ιταλικής κωμωδίας. Εκείνη την εποχή, η ιταλική κωμωδία περιστρέφετο γύρω από τη συμβατικότητα της Commedia dell’arte, ή της αυτοσχέδιας κωμωδίας. Ο Γκολντόνι ανέλαβε το καθήκον να αντικαταστήσει την κωμωδία με τις μάσκες και την κωμωδία με τις ίντριγκες, με παραστάσεις της πραγματικής ζωής μέσα από τους χαρακτήρες και τις συμπεριφορές των ανθρώπων. Ισχυρίστηκε ότι η ιταλική ζωή και τα ήθη ήταν επιδεκτικά καλλιτεχνικής μεταχείρισης, όπως ποτέ δεν τους είχε δοθεί.

Τα έργα του αποτελούν μόνιμη αναφορά των αλλαγών που ξεκίνησε: μια δραματική επανάσταση που είχε επιχειρηθεί αλλά δεν είχε επιτευχθεί πριν. Η σημασία του Γκολντόνι έγκειται στην παροχή καλών παραδειγμάτων και όχι αρχών. Ο ίδιος αναφέρει ότι πήρε για τα μοντέλα του τα έργα του Moλιέρου και ότι κάθε φορά που ένα δικό του κομμάτι σημείωνε επιτυχία, μονολογούσε: “Καλά, αλλά όχι ακόμα Moλιέρος”. Τα έργα του Goldoni είναι πιο απαλά και πιο αισιόδοξα από του Μολιέρου.

Μετάφραση:  Ειρήνη Μουντράκη / Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης

Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης

Διανομή: Χάρης Ανδριανός, Αντώνης Αντωνόπουλος, Άγγελος Αποστολίδης, Στέλλα Βογιατζάκη, Πολύδωρος Βογιατζής, Αντώνης Γκρίτσης, Θανάσης Δήμου, Τάσος Καραχάλιος, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Ντένης Μακρής, Βασίλης Μίχας, Μαρία Πανουργιά, Εύη Σαουλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα

Μουσικοί: Γιάννης Αγρανιώτης (βιολί), Αλέξης Μαστιχιάδης (τσέμπαλο)

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΘΕΑΤΡΟ REX ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ», Πανεπιστημίου 48 , τηλ. 210.3305074, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας), στο www.ticketservices.gr και στο  tickets.public.gr