ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΛΕΝΕ “ΟΧΙ” ΣΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΑΡΕΩΣ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ Γ΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 1/5/22

Λάθος για τη γερμανική κυβέρνηση είναι η παράδοση βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία σύμφωνα με τον Πέτερ Βάιμπελ, διευθυντή του Κέντρου Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ZKM) στην Καρλσρούη. Το ίδιο ισχυρίζονται και άλλοι καλλιτέχνες και επιστήμονες που από χτες έχουν αρχίσει να συνυπογράψουν  ανοιχτή επιστολή προς τον καγκελάριο  Σολτς ζητώντας να ανακαλέσει την απόφαση.

Η επιθυμία για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις είναι μεγάλη, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει απώλεια περιοχών, είπε ο 78χρονος σε συνέντευξή του στην «Badische Latest News» (Σάββατο). «Αν στον Πούτιν δινόταν τώρα το Ντονμπάς, αυτό θα ήταν θρίαμβος για έναν δικτάτορα και καταστροφή», είπε ο Βάιμπελ. «Αλλά εάν ο πόλεμος διαρκέσει όλο και περισσότερο λόγω των παραδόσεων όπλων από τη Δύση, τότε απειλείται μια ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή». Τώρα είναι θέμα πρόληψης πιο σοβαρών συνεπειών. «Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο φόρος», εξήγησε ο ιστορικός τέχνης, που γεννήθηκε στην Οδησσό. Οι διαπραγματεύσεις είναι η μόνη επιλογή για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Βάιμπελ είναι  ένας από τους πρώτους που υπέγραψε ανοιχτή επιστολή προς τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή. Σε αυτό, ο πολιτικός του SPD καλείται να μην παραδώσει περισσότερα βαρέα όπλα στην Ουκρανία. Εκτός από τον Βάιμπελ, στους 28 πρώτοι υπογράφοντες περιελαμβάνονται και άλλοι καλλιτέχνες όπως οι γλύπτες Heinz Mack και HA Schult, καθώς, ο σκηνοθέτης Alexander Kluge και ο ηθοποιός Lars Eidinger. Η συγγραφέας Alice Schwarzer, ο τραγουδιστής Reinhard Mey, ο συγγραφέας Martin Walser και η επιστημονική δημοσιογράφος Ranga Yogeshwar υπέγραψαν επίσης την έκκληση.

Η ανοιχτή επιστολή, η οποία έχει ήδη επικριθεί ευρέως επειδή όπως ισχυρίζνται οι διαφωνούντες αγνοεί το δικαίωμα των ανθρώπων στην Ουκρανία στην αυτοδιάθεση και αποδέχεται τα δεινά στη χώρα, δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του περιοδικού “Emma”.

 

Η ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΟΛΑΦ ΣΟΛΤΣ

28 διανοούμενοι και καλλιτέχνες γράφουν μια ανοιχτή επιστολή στον καγκελάριο Scholz. Προσυπογράφουν την ευθυκρισία του και προειδοποιούν για έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αγαπητέ Καγκελάριε,

εκτιμούμε ότι μέχρι τώρα έχετε εξετάσει τους κινδύνους ιδιαίτερα προσεκτικά: τον κίνδυνο της εξάπλωσης του πολέμου εντός της Ουκρανίας, τον κίνδυνο επέκτασης σε όλη την Ευρώπη, ναι, το, κίνδυνο ενός Γ΄Παγκοσμίου Πολέμου. Ως εκ τούτου, ελπίζουμε ότι θα θυμάστε την αρχική σας θέση και δεν θα προμηθεύσετε άλλα βαρέα όπλα στην Ουκρανία, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Αντίθετα, σας προτρέπουμε να κάνετε ό,τι μπορείτε για να διασφαλίσετε ότι θα επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό, ένα συμβιβασμό που μπορούν να αποδεχθούν και οι δύο πλευρές.

Συμμεριζόμαστε την ετυμηγορία για τη ρωσική επιθετικότητα ως παραβίαση του βασικού κανόνα του διεθνούς δικαίου. Συμμεριζόμαστε επίσης την πεποίθηση ότι υπάρχει θεμελιώδες πολιτικό και ηθικό καθήκον να μην υποχωρήσουμε από την επιθετική βία χωρίς αντίσταση. Αλλά ό,τι μπορεί να εξαχθεί από αυτό έχει τα όριά του σε άλλες επιταγές της πολιτικής ηθικής.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουν πλέον επιτευχθεί δύο τέτοιες διαχωριστικές γραμμές: Πρώτον, η κατηγορηματική απαγόρευση αποδοχής ενός προφανούς κινδύνου κλιμάκωσης αυτού του πολέμου σε πυρηνική σύγκρουση. Η παράδοση μεγάλων ποσοτήτων βαρέων όπλων, ωστόσο, θα μπορούσε να κάνει την ίδια τη Γερμανία συμβαλλόμενο μέρος στον πόλεμο. Και μια ρωσική αντεπίθεση θα μπορούσε στη συνέχεια να πυροδοτήσει την υπόθεση για βοήθεια βάσει της συνθήκης του ΝΑΤΟ και μαζί της τον άμεσο κίνδυνο ενός παγκόσμιου πολέμου. Η δεύτερη γραμμή οριοθέτησης είναι το επίπεδο της καταστροφής και του ανθρώπινου πόνου μεταξύ των Ουκρανών αμάχων. Ακόμη και η νόμιμη αντίσταση ενάντια σε έναν επιτιθέμενο βρίσκεται κάποια στιγμή σε μια αφόρητη δυσαναλογία.

Προειδοποιούμε για ένα διπλό λάθος: Πρώτον, ότι η ευθύνη για τον κίνδυνο κλιμάκωσης σε πυρηνική σύγκρουση ανήκει αποκλειστικά στον αρχικό επιτιθέμενο και όχι επίσης σε εκείνους που του παρέχουν ανοιχτά κίνητρα για πιθανή εγκληματική ενέργεια. Και από την άλλη πλευρά, ότι η απόφαση για την ηθική ευθύνη του περαιτέρω «κόστους» σε ανθρώπινες ζωές στον άμαχο πληθυσμό της Ουκρανίας εμπίπτει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της κυβέρνησής τους. Οι ηθικά δεσμευτικοί κανόνες είναι καθολικής φύσης.

Ο κλιμακούμενος οπλισμός που λαμβάνει χώρα υπό πίεση θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας παγκόσμιας κούρσας εξοπλισμών με καταστροφικές συνέπειες, ιδίως για την παγκόσμια υγεία και την κλιματική αλλαγή. Παρά όλες τις διαφορές, είναι σημαντικό να αγωνιζόμαστε για την παγκόσμια ειρήνη. Η ευρωπαϊκή προσέγγιση της κοινής ποικιλομορφίας αποτελεί πρότυπο για αυτό.

Αγαπητέ Καγκελάριε, είμαστε πεπεισμένοι ότι ο αρχηγός της κυβέρνησης της Γερμανίας μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά σε μια λύση που θα σταθεί στην κρίση της ιστορίας. Όχι μόνο ενόψει της τρέχουσας (οικονομικής) ισχύος μας, αλλά και εν όψει της ιστορικής μας ευθύνης – και με την ελπίδα για ένα ειρηνικό μέλλον μαζί.

Ελπίζουμε και βασιζόμαστε σε εσάς!

με εκτίμηση

....ακολουθούν υπογραφές.