ΚΑΙ Ο ΝΤΑΜΙΕΝ ΧIΡΣΤ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΝFT ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

ΛΟΝΔΙΝΟ – Λίγα 24ωρα μετά  την εκθαμβωτική δημοπρασία του φηφιακού έργου του Beeple στο  οίκο Christie’ την περασμένη Παρασκευή (11.3.21),  ύψους 69,3 εκ δολαρίων, ο διάσημος Βρετανός καλλιτέχνης Ντάμιεν Χιρστ (Damien Hirst) ανακοίνωσε ότι εισέρχεται και αυτός στο χώρο της ψηφιακής τέχνης φτιάχνοντας τα δικά του NFT (ή μη εύχρηστα tokens) και ένα κρυπτογράφηση.

«Είναι ό,τι πιο συναρπαστικό έχω δουλέψει μέχρι στιγμής», λέει ο Xιρστ σε δηλώσεις του  προσθέτοντας για μια πενταετία εργάζεται κρυφά γι΄αυτά τα NFT και τα οποία ανήκουν μια νέα σειρά έργων με τίτλο «Το νόμισμα». Η πρωτοβουλία αυτή θα καταστήσει τον Χιρστ, τον 55ο πιο γνωστό καλλιτέχνη που θα εξερευνήσει τον κόσμο της ψηφιακής τέχνης, των NFT και της κρυπτογράφησης. «Όλο το έργο είναι ένα έργο τέχνης και όποιος αγοράσει το “Νόμισμα” θα συμμετάσχει σε αυτό το έργο. Δεν πρόκειται μόνο για την κατοχή του », είπε ο καλλιτέχνης.

Η σειρά αποτελείται από 10.000 πρωτότυπα έργα σε χαρτί που δημιουργήθηκαν πριν από πέντε χρόνια και είναι κλειδωμένα σε θησαυροφυλάκιο. Πρόκειται να «έρθουν στη ζωή», λέει ο ίδιος, «μέσω της κυκλοφορίας τους στο blockchain», οπότε θα υπάρξουν ως NFT και συναφή κρυπτογράφηση.

O Χιρστ έχει δοκιμάσει, πρόσφτα, τον Φεβρουάριο, το χώρο της κρυπτογράφησης αποδεχόμενος την πληρωμή σε κρυπτονόμισμα (Ether ή Bitcoin) για μια νέα έκδοση με οκτώ τυπωμένες αμυγδαλιές  και με τίτλο η κάθε μιά τις οκτώ αρετές του Bushidō (κώδικας των σαμουράι), όπως δικαιοσύνη, θάρρος, έλεος, ευγένεια, τιμιότητα, τιμή, πίστη, έλεγχος. Η δημοπρασία  απέφερε στον καλλιτέχνη 22,4 εκατομμύρια δολάρια. Πουλήθηκαν συνολικά 7.481 εκτυπώσεις αντί 3.000 $ η κάθε μια σε περίπου 4.000 αγοραστές σε 67 χώρες. Τα έργα ήταν διαθέσιμα για έξι ημέρες και η διάθεσή τους έληξε στις 3 Μαρτίου.

Σχετικά με τον καλλιτέχνη:

ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΤΑΜΙΕΝ ΧΙΡΣΤ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗS