ΙΡΛΑΝΔΟΣ: ΤΟ ΡΕΚΒΙΕΜ ΤΩΝ ΓΚΑΝΓΚΣΤΕΡ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Είναι η πιο πολυαναμενόμενη ταινία της χρονιάς, ίσως και των τελευταίων χρόνων ο “Ιρλανδός” που άρχισε να προβάλλεται και στις ελληνικές αίθουσες. Οι κριτικές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κάνουν λόγο για αριστούργημα, ενώ πολλές απ΄αυτές την τοποθετούν πάνω και από τον «Ταξιτζή».

Πρόκειται για μία επική ιστορία διάρκειας 3,5 ωρών με θέμα το οργανωμένο έγκλημα στη μεταπολεμική Αμερική. Αφηγητής είναι ο βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Φρανκ Σίραν, απατεώνας και εγκληματίας ο οποίος συνεργάστηκε με μερικές από τις πιο διαβόητες προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Η ταινία εξιστορεί ένα από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια της αμερικανικής ιστορίας για δεκαετίες, την εξαφάνιση του θρυλικού προέδρου της Ένωσης Τζίμι Χόφα, και προσφέρει ένα μνημειώδες ταξίδι στις κρυφές πτυχές του οργανωμένου εγκλήματος: τις εσωτερικές του λειτουργίες, τις αντιπαλότητες και τις συνδέσεις με την κυρίαρχη πολιτική.

Αναλυτικά, η ιστορία της πανάκριβης παραγωγής που έφτασε τα 159 εκατομμύρια δολάρια, έχει ως εξής:

Πριν από μία δεκαετία ο Ντε Νίρο συνέστησε στον Σκορσέζε το βιβλίο «I heard you paint houses» του Τσαρλς Μπραντ το οποίο  αποκάλυπτε τη σκοτεινή πλευρά της μεταπολεμικής Αμερικής, τότε που η οικονομική μεγέθυνση προχωρούσε χέρι – χέρι με τη διαφθορά και τις παρασκηνιακές συνεργασίες του πολιτικού κατεστημένου με το οργανωμένο έγκλημα. Στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα οι γκάνγκστερ έζησαν την τελευταία χρυσή εποχή της μαφίας.

Κεντρικό πρόσωπο ο Φρανκ, «ο Ιρλανδός», Σίραν, βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τέκνο της εργατικής τάξης της Φιλαδέλφειας που για δεκαετίες υπηρετούσε τον περίφημο νονό Ράσελ Μπαφαλίνο, εκτελώντας πάνω από είκοσι χτυπήματα για λογαριασμό του, ενώ παράλληλα ανέπτυξε μια ιδιαίτερη φιλία με τον Τζίμι Χόφα. Πανίσχυρος συνδικαλιστής και ένα από τα διασημότερα πρόσωπα στην Αμερική, τη δεκαετία του ’60, ο Χόφα ήταν το απόλυτο αφεντικό στο σωματείο φορτηγατζήδων με το όνομα «Teamsters», το οποίο έστηνε επικερδείς δουλειές σε αγαστή συνεργασία με τη μαφία του Μπαφαλίνο. Τα προσωπικά λάθη του Χόφα, όμως, σε συνδυασμό με μια σύντομη παραμονή στη φυλακή, οδήγησαν το συνδικαλιστή στο περιθώριο και ταυτόχρονα στο στόχαστρο του νονού, ο οποίος είχε χάσει πια την υπομονή του. Ο Σίραν ήταν εκείνος που ανέλαβε να «κανονίσει» τον Χόφα στις 30 Ιουλίου.

Στην ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε συναντώνται  τα δυο ιερά τέρατα της υποκριτικής, ο Αλ Πατσίνο και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Δεν είναι η πρώτη φορά που παίζουν μαζί .Ο Αλ Πατσίνο και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο είχαν συναντηθεί κινηματογραφικά για πρώτη φορά στο «Νονό 2» του Κόπολα, χωρίς να μοιραστούν μαζί ούτε ένα πλάνο. Η συνάντησή τους έγινε στην «Ένταση» (Heat) του Μάικλ Μαν, μία υπέροχη αστυνομική περιπέτεια, παρότι τα κοινά πλάνα είναι ελάχιστα. «Η Ένταση» και η άψογη σκηνοθεσία του Μάικλ Μαν θα δώσει άλλη διάσταση στη συνύπαρξή τους, εν αντιθέσει με το μετριότατο φιλμ του Τζον Άβνετ «Righteous Kill» το 2008.

Θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την ταινία ως το “ρέκβιεμ” των γκάνγκστερ που έζησαν την τελευταία χρυσή εποχή της μαφίας. Σίγουρα όμως η ταινία αποτελεί δείγμα της νέας εποχής που αρχίζει για την παραγωγή ταινιών. Η συμφωνία μεταξύ του διάσημου σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορσέζε και του διαδικτυακού κολοσσού Netflix για το γκανστερικό δράμα κόστους 159 εκατομμυρίων δολαρίων αλλάζει δραματικά, με την τεχνολογία και την πρακτική του streaming, την πραγματικότητα της διαδικασίας με την οποία πλέον υλοποιούνται και προβάλλονται οι ταινίες.

Το γκανγκστερικό δράμα «Ο Ιρλανδός» του Μάρτιν Σκορσέζε προβάλλεται στις αίθουσες από την Odeon ενώ θα είναι διαθέσιμο στην ελληνική συνδρομητική πλατφόρμα του Netflix από τις 27 Νοεμβρίου.

Video