ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΟΠΕΡΑ- ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Χρυσός Λέων, Μπιεννάλε 2019)

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

22 /8/21

Το έργο «Ήλιος και θάλασσα» των Rugilė Barzdžiukaitė – Vaiva Grainytė – Lina Lapelytė εκπροσώπισε τη Λιθουανία στη Μπιεννάλε Τέχνης της Βενετίας το 2019 και απέσπασε το Χρυσό Λέοντα για την καλύτερη εθνική συμμετοχή. Τώρα, η όπερα-περφόρμανς μεταφέρεται στην Πειραιώς 260 (1-2 Σεπτεμβρίου) για να δείξει και στην Αθήνα την προσέγγιση που επιχειρεί σε θέματα που αφορούν το μέλλον του πλανήτη μας, όπως η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες του ξέφρενου καταναλωτισμού.

Η περφόρμανς μας μεταφέρει σε μια ονειρεμένη παραλία μια ηλιόλουστη ημέρα. Πετσέτες, παιχνίδια και ένα μωσαϊκό από σώματα που λιάζονται, σιγοτραγουδούν αμέριμνα, αφηγούνται τις ιστορίες τους ενώ παιδικές φωνές και ζωηρά γέλια μπερδεύονται με τον ρυθμικό ήχο των κυμάτων και το μακρινό βουητό κάποιου αεροπλάνου ή ταχύπλοου. Μια πλαστική σακούλα στροβιλίζεται νωχελικά στον αέρα για να καταλήξει αργά στο νερό. Και ξαφνικά, μια ανάλαφρη χορωδία ξεκινά να τραγουδά και σταδικά γίνεται όλο και πιο απειλητική καθώς, όπως λέει η συγγραφέας του έργου, Vaiva Grainytė: «Μέσα σε αυτόν τον ποπ και συνθετικό ωκεανό τραγουδιών μπορεί κανείς να αφουγκραστεί τον σφυγμό της απειλής. H εικόνα των χαρούμενων διακοπών κρύβει τις συνέπειες της αδράνειας – οι πόροι του πλανήτη καταναλώνονται γουλιά γουλιά».

H καλλιτεχνική ομάδα του Sun and Sea / Η Rugilė Barzdžiukaitė είναι σκηνοθέτρια θεάτρου και κινηματογράφου. Η καλλιτεχνική της πρακτική διερευνά την απόσταση ανάμεσα στην αντικειμενική και φανταστική πραγματικότητα, ενώ τα έργα της στηλιτεύουν με τρόπο ανάλαφρο τον ανθρωποκεντρικό τρόπο σκέψης. Η πιο πρόσφατη ταινία της, Acid Forest, βραβεύτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο το 2018.

Η Vaiva Grainytė είναι θεατρική συγγραφέας και ποιήτρια. Συνδυάζοντας διαχρονικά την ποιητικότητα με την ειρωνεία, μελετά την ατομική και συλλογική μνήμη, την καθημερινή ρουτίνα και ζητήματα κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Η Lina Lapelytė είναι πολυσχιδής δημιουργός, μουσικός και συνθέτρια. Η καλλιτεχνική της πρακτική εστιάζει στη μουσική περφόρμανς και πραγματεύεται ζητήματα ποπ κουλτούρας και έμφυλων στερεοτύπων.

 

Διάρκεια 1 ώρα. / Η παράσταση συνοδεύεται από ποιητικό κείμενο στα ελληνικά και τα αγγλικά που μπορεί κανείς να κατεβάσει από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.

1 & 2 Σεπτεμβρίου, 20:00 – 21.00 & 22:00 – 23:00. / Πειραιώς 260 (Χώρος Δ)

ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ aefestival.gr | tickets.aefestival.gr | ticketservices.gr / 210 7234 567 / Κεντρικά εκδοτήρια (Πανεπιστημίου 39) & Καταστήματα Public.