ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ Η ΔΙΧΟΤΟΜΗΜΕΝΗ ΠΟΛΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ANNE B. SHLAY – GILLAD ROSEN

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ / προκλήσεις του χώρου σε μια διχοτομημένη μητρόπολη / Μετάφραση: Μιχάλης Λαλιώτης

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι τη θεωρούν πρωτεύουσά τους και αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής τους ταυτότητας. Ο λόγος για την Ιερουσαλήμ που βρίσκεται στο κέντρο της γεωπολιτικής σύγκρουσης στην περιοχή και αποτελεί τόπο κατοικίας των υπερορθόδοξων Εβραίων (Χαρεντίμ) οι οποίοι βρίσκονται σε μόνιμο ανταγωνισμό με τους κοσμικούς κατοίκους της πόλης για την κυριαρχία στις γειτονιές της.

Πόλη με θρησκευτική, εθνική και ταξική ποικιλομορφία, επί αιώνες πνευματικό κέντρο των τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών – ιουδαϊσμού, χριστιανισμού και μουσουλμανισμού – η Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ αποτελείται σήμερα από τέσσερις γειτονιές (εβραϊκή, χριστιανική, μουσουλμανική και αρμενική) και απασχολεί πολύ συχνά  τη διεθνή ειδησεογραφία λόγω των συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων για την τυπική και ουσιαστική κυριότητα της πόλης.

Το βιβλίο επιχειρεί να καταγράψει, να συνθέσει και ν’ αναλύσει, σε ένα πλαίσιο αμείωτης και αδιάκοπης ρευστότητας, το λαβυρινθώδες πλέγμα των επιμέρους συμφερόντων, διεκδικήσεων, ισχυρισμών και προβληματισμών σχετικά με τον χώρο, τις γειτονιές και τις ανθρώπινες κοινότητες που συγκροτούν την Ιερουσαλήμ. Οι θεωρητικές προσεγγίσεις και οι πολιτικές αποφάσεις για τον χώρο και τη διαχείρισή του είναι όπλα που χρησιμοποιούνται στην πολύμορφη μάχη για την πόλη αυτή – μια μάχη που αποτελεί μικρογραφία της ευρύτερης παλαιστινιο-ισραηλινής διένεξης.

Το βιβλίο στηρίζεται σε πολυετή έρευνα πεδίου, μακροχρόνια τριβή με την πόλη και την καθημερινότητά της, αλλά και σε 90 συνεντεύξεις με ανθρώπους που ζουν ή έζησαν μόνιμα εκεί. Αφορά κάθε αναγνώστη, ειδικό και μη, που θέλει να γνωρίσει καλύτερα την Ιερουσαλήμ και να δει πόσο βαθιά μπορούν να σφραγίσουν τον χαρακτήρα και την εσωτερική εξέλιξη του άστεως η θρησκεία, η ιδεολογία, οι εθνικιστικές περιχαρακώσεις, αλλά και η πολιτική και οικονομική ισχύς.