Η ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart 6 /11/ 21

Ένα πλήρες πρόγραμμα περιοδικών εκθέσεων για το 2022 έχει, ήδη, ανακοινώσει το Βρετανικό Μουσείο καλύπτοντας με τη θεματολογία του όχι μόνο αρχαίους πολιτισμού του κόσμου αλλά και σύγχρονα ζητήματα με αναγωγή πάντα στην ιστορία. Είναι οι εκθέσεις:

Περού: ένα ταξίδι στο χρόνο (Peru: a journey in time)/ Η συναρπαστική ιστορία του Περού αναδεικνύεται στην ειδική αυτή έκθεση, η οποία μας μεταφέρει από την κακοτράχαλη ακτογραμμή του Ειρηνικού στις ψηλότερες κορυφές των Άνδεων, καλύπτοντας χιλιάδες χρόνια ιστορίας στην πορεία. Μέσα από μια τεράστια γκάμα αντικειμένων (κεραμική, υφάσματα, μεταλλοτεχνία και άλλα) – πολλά δανεισμένα από το Περού – η έκθεση  περιγράφει την ιστορία, τις πεποιθήσεις και τα πολιτιστικά επιτεύγματα των διαφορετικών λαών που έζησαν στην περιοχή από περίπου το 2500 π.Χ. έως την άφιξη των Ευρωπαίων, το 1500, και την κληρονομιά τους στους αιώνες που ακολούθησαν.

Υποστηρίζεται από την PROMPERÚ / Διοργάνωση με το Museo de Arte de Lima, Περού.

11 Νοεμβρίου 2021 – 20 Φεβρουαρίου 2022  / The Joseph Hotung Great Court Gallery, Αίθουσα 35

 

Ο κόσμος του Στόουνχεντζ (The world of Stonehenge) / Το Στόουνχεντζ (Stonehenge), ο πιο εντυπωσιακός αρχαίος πέτρινος κύκλος στον κόσμο με τη διάσημη ανά τον κόσμο εικόνα του, καλύπτεται από πληθώρα εικασιών και λαογραφικών αφηγήσεων. Τώρα αποτελεί θέμα μιας μεγάλης έκθεσης, την πρώτη του είδους της, στο Ηνωμένο Βασίλειο που φέρνει στο προσκήνιο την ιστορία του δείχνοντας ότι αντί για μια σκιώδη εποχή μυστηρίου, η Βρετανία και η Ιρλανδία, πριν από τέσσερις χιλιετίες, ήσαν τόποι μεγάλων ιδεών, εμπορίου και ταξιδιών. Ο κόσμος του Στόουνχεντζ ταξιδεύει τον θεατή πίσω στην εποχή της κατασκευής του, γύρω στο 3000–2500 π.Χ. και με τη βοήθεια εκθεμάτων από όλη την Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένων πέτρινων τσεκουριών από τις βόρειες ιταλικές Άλπεις και εκπληκτικής μεταλλοτεχνίας από την Ιρλανδία – ο κύκλος με τις διάσημες πέτρες θα φωτιστεί όπως ποτέ πριν.

Η έκθεση διοργανώνεται με το Κρατικό Μουσείο Προϊστορίας, Halle/Saale, Γερμανία

17 Φεβρουαρίου – 17 Ιουλίου 2022 / The Sainsbury Exhibitions Gallery, Αίθουσα 30

 

Feminine power  / Από το θεϊκό στο δαιμονικό – η αναπαράσταση της γυναικείας δύναμης στην παγκόσμια πίστη και τη μυθολογία έπαιξε –και συνεχίζει να παίζει– σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση παγκόσμιων πολιτισμικών στάσεων απέναντι στις γυναίκες και την ταυτότητα φύλου.

Η έκθεση Feminine power θα συγκεντρώσει αρχαία γλυπτά, ιερά αντικείμενα και σύγχρονη τέχνη από πέντε ηπείρους για να εξερευνήσει την ποικιλομορφία των τρόπων με τους οποίους η θηλυκότητα έχει γίνει αντιληπτή σε όλο τον κόσμο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ανάμεσα στα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι και η ενσάρκωση της γυναικείας δύναμης σε θεότητες, θεές, πνεύματα και άλλα όντα που σχετίζονται με διάφορους τομείς της ανθρώπινης εμπειρίας – από τη σοφία, το πάθος και τη φύση, μέχρι τον πόλεμο, το έλεος και τη δικαιοσύνη. Με εξέχοντες προσκεκλημένους συντελεστές, η έκθεση θα εξετάσει προσεκτικότερα τη διαμόρφωση πολιτιστικών στάσεων απέναντι στη γυναικεία εξουσία και τις ιδέες για την ταυτότητα φύλου.

19 May – 25 September 2022 / The Joseph Hotung Great Court Gallery, Room 35

 

Αποκωδικοποίηση ιερογλυφικών (Decoding hieroglyphs ) / Η αποκωδικοποίηση των ιερογλυφικών στις αρχές του 19ου αιώνα ήταν το κλειδί για το ξεκλείδωμα της αρχαίας Αιγύπτου, ανοίγοντας ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της ανθρώπινης ιστορίας που προηγουμένως ήταν καλυμμένα με μυστήριο. Η αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών άλλαξε την κατανόησή μας για την ιστορία – επιτρέποντας στα έγγραφα και την αρχιτεκτονική να μιλήσουν ξανά και αποκαλύπτοντας πώς ζούσαν, λάτρευαν και έβλεπαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τον κόσμο και τη θέση τους μέσα σε αυτόν. Η έκθεση θα εξετάσει προσεκτικά τον τρόπο αποκρυπτογράφησης των ιερογλυφικών και τον αντίκτυπο αυτού σε μεταγενέστερες κατανοήσεις της αρχαίας Αιγύπτου.

Οκτώβριος 2022 – Φεβρουάριος 2023 / The Sainsbury Exhibitions Gallery, Αίθουσα 30

 

Σύγχρονες γυναίκες καλλιτέχνες της Ιαπωνίας (τίτλος TBC)

2 Δεκεμβρίου 2021 – 13 Φεβρουαρίου 2022

Μέσα από μια επιλογή εντυπωσιακών αντικειμένων από την ιαπωνική συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, αυτή η έκθεση εξερευνά τις προσωπικές εμπειρίες και τα εκφραστικά οράματα έξι διεθνώς αναγνωρισμένων γυναικών καλλιτεχνών από τη δεκαετία του 1960 έως τη δεκαετία του 2010. Τα αντικείμενα περιλαμβάνουν φωτογραφικά βιβλία, εκτυπώσεις, έναν πίνακα ζωγραφικής και ένα γυάλινο γλυπτό.Ενώ καθεμία από τις ιστορίες των καλλιτεχνών είναι μοναδική – ως κόρες, μητέρες, σύζυγοι, ανύπαντρες γυναίκες, αδερφές και φίλοι – τα έργα τους μοιράζονται μια ήρεμη αίσθηση αυτοκυριαρχίας, προτείνοντας τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες περιηγούνται στα μονοπάτια τους στη ζωή στην ιαπωνική κοινωνία.

Υποστηρίζεται από την Asahi Shimbun