Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ CIRCEO ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart 8/9/21

(το άρθρο αυτό δημοσιεύεται  ως συμπληρωματικό στο θέμα https://www.anyteart.com/themata-ektroseon-kai-viasmon-koryfonoyn-tin-entasi-sti-78i-mostra-tis-venetias/)

Το San Felice Circeo, είναι ένα παραθαλάσσιο θέρετρο 60 μίλια νότια της Ρώμης υπήρξε η σκηνή ενός σεξουαλικού εγκλήματος που τρόμαξε την Ιταλία στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Στις 29-30 Σεπτεμβρίου 1975, τρεις νέοι νεοφασίστες απήγαγαν, πήραν ναρκωτικά, βασάνισαν και βίασαν επανειλημμένα δύο έφηβες γυναίκες, τη Rosaria Lopez και τη Donatella Colasanti οι οποίες προέρχονταν από φτωχές συνοικίες της Ρώμης. Τη Lopez την έπνιξαν στη μπανιέρα της βίλας, όπου κατέλυσαν, ενώ η Colasanti, αφού επιχείρησαν να την πνίξουν και αφού τη χτύπησαν με μια σιδερένια ράβδο, επέζησε προσποιούμενη τη νεκρή. Κανείς δεν άκουσε τις κραυγές γιατί το προάστιο Circeo ήταν εκτός εποχής και έρημο. Οι δράστες μετέφεραν στο πορτ-μπαγκάζ αυτοκινήτου τις δύο γυναίκες, το εγκατέλειψαν και μόνο όταν ένας νυχτοφύλακας άκουσε φωνές και είδε αίμα να στάζει από το αυτοκίνητο κάλεσε την αστυνομία. Δύο από τους δράστες συνελήφθηκαν μετά από λίγο, δικάστηκαν και φυλακίστηκαν. Ο τρίτος διέφυγε και συνελήφθη αρκετό καιρό μετά.

Οι δράστες ήταν απόφοιτοι του ιδιωτικού Καθολικού Σχολείου αρρένων San Leone Magno της Ρώμης το οποίο αποτελούσε κέντρο εκπαίδευσης παιδιών της μεγαλοαστικής τάξης.

Ο Edoardo Albinati, Ιταλός πεζογράφος και σεναριογράφος, φοιτούσε στο ίδιο ιδιωτικό σχολείο για αγόρια στη Ρώμη με τους δολοφόνους και τους γνώριζε προσωπικά. Το τρομερό γεγονός αποτέλεσε το θέμα ενός  ημι-φανταστικού διαλογισμού 1.200 σελίδων του για τις συνέπειες και τις πιθανές αιτίες του εγκλήματος, στο βιβλίο του The Catholic School, το οποίο χαιρετίστηκε από τους κριτικούς ως αριστούργημα όταν κυκλοφόρησε στα ιταλικά, το 2016. Πούλησε 50.000 αντίτυπα σχεδόν εν μία νυκτί και κέρδισε το πολυπόθητο λογοτεχνικό βραβείο Strega. Η  γραφή, όπως αναφέρεται στις κριτικές, έχει τη δύναμη μερικές φορές να μαγνητίζει καθώς ο Albinati παρέχει μια εναλλακτική κοινωνική ιστορία της Ιταλίας στο απόγειο του λεγόμενου anni di piombo, όταν οι αριστερές Κόκκινες Ταξιαρχίες και η ακροδεξιά τρομοκρατούσε το έθνος με βομβιστικές επιθέσεις και πολιτικές δολοφονίες. Κατά τη διάρκεια αυτής της ταραγμένης εποχής, η γενιά του Albinati ενηλικιώθηκε. Πολλοί από τους συνομηλίκους του στο Καθολικό Σχολείο San Leone Magno είχαν  φασιστικές απόψεις. Όταν δεν συχνάζουν σε κοινωνικά κλαμπ με μαύρα πουκάμισα στα περίχωρα της Ρώμης, διαβάζουν περίεργες υπερβολές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τον δανό μυθιστοριογράφο Sven Hassel, περιφρονούν τις γυναίκες και πάσχιζουν να δείχνουν ανδροπρεπείς στον αγωνιστικό χώρο διότι πιστεύουν ότι «ένα αγόρι που δεν είναι καλό στον αθλητισμό, ούτε κατ΄ελάχιστο, δεν είναι αγόρι, αλλά απλώς ένα κορίτσι».

Σχετικά με το θέμα:

ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΡΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΑΣΜΩΝ ΚΟΡΥΦΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ 78η ΜΟΣΤΡΑ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ