Η “ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΘΡΗΝΩΝ” ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 9/4/22

Tη Μεγάλη Δευτέρα, στις 8.30μ.μ., η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ ερμηνεύει την 3η Συμφωνία του Πολωνού συνθέτη Χένρικ Γκορέτσκι (1933-2010), γνωστή ως “Συμφωνία των θρήνων”, υπό την διεύθυνση  Γιώργο Πέτρου, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Λυρικής Σκηνής.

Το έργο θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα του 20ου αιώνα. Eίναι ένας συγκινητικός θρήνος για ορχήστρα και σοπράνο σε τρεις πράξεις, η καθεμία από τις οποίες εστιάζει στο αίσθημα της απελπισίας, του χωρισμού και της απώλειας που βιώνουν γονιός και παιδί ως αποτέλεσμα του πολέμου. Περιλαμβάνει ποιητικά κείμενα που υμνούν την αγάπη, αποτυπώνουν τη θλίψη, θρηνούν τον θάνατο και εκθειάζουν την πίστη, στοιχεία καθοριστικά των συναισθημάτων που χαρακτηρίζουν την πορεία από τη Σταύρωση στην Ανάσταση.

Το πρώτο μέρος της Συμφωνίας βασίζεται σε έναν πολωνικό ύμνο του 15ου αιώνα για τον θάνατο του Ιησού. Το δεύτερο, είναι το σημείωμα μιας 18χρονης κοπέλας μέσα από το κελί της στην Γκεστάπο. Στο τρίτο μέρος ο συνθέτης αντλεί υλικό από ένα παραδοσιακό τραγούδι της Σιλεσίας: στους στίχους του, μια μητέρα αναζητά τον γιο της ο οποίος έχει σκοτωθεί στις εξεγέρσεις κατά των Γερμανών. Το φωνητικό μέρος ερμηνεύει υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου. Στην αρχή της συναυλίας, θα ακουστεί το λυρικό έργο του Νέστορα Ταίηλορ «Ο δρόμος του Αρχάγγελου», ελεγεία για έγχορδα.

Nα θυμίσουμε ότι η “Συμφωνία των θρήνων” είχε παρουσιαστεί κατά την έναρξη των μουσικών εκδηλώσεων της Documenta 14 στο Μέγαρο Μουσικής,στην Αθήνα, από τους μουσικούς της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Εκπατρισμένων Σύρων και τη σύρια σοπράνο Racha Rizk που συνέπραξε με την ΚΟΑ στην παρουσίαση της Συμφωνίας. Ήταν  του Σάββατο του Λαζάρου, 8 Απριλίου και στο πόντιουμ ήταν ο Daniel Raiskin, ένας από τους πλέον αξιόλογους μαέστρους της νέας γενιάς.

εισιτήρια : ticket services