Η “ΕΒΔΟΜΗ ΗΠΕΙΡΟΣ” / MΠΙΕΝΝΑΛΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ο εμβληματικός τίτλος “H Έβδομη Ήπειρος” της 16ης Μπιεννάλε Κωνσταντινούπολης (14 Σεπτεμβρίου – 10 Νοεμβρίου) θέτει το θέμα της διεθνούς συζήτησης  για τη ανεξέλεγκτη πλέον ρύπανση του θαλασσίου περιβάλλοντος. Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν, ο όρος «‘Εβδομη Ήπειρος» αναφέρεται στη γιγαντιαία μάζα πλαστικού – στα απόβλητα που καλύπτουν τώρα τα 3,4 εκατομμύρια τεραγωνικά χιλιόμετρα των ωκεανών μας – μια έκταση που αντιστοιχεί σε σχεδόν πέντε φορές την έκταση της Τουρκίας.

Αυτόν τον κόσμο από συντρίμια που, σε αντίθεση με τον άλλο, τον «Νέο Κόσμο» που ανακάλυψε ο Χριστόφορος Κολόμβος, έχουμε δημιουργήσει, εμείς, χωρίς να το ξέρουμε, με ό,τι δεν θέλουμε. Είναι η νέα ήπειρος με όλα όσα πετάξαμε – το απόλυτο σύμβολο της εποχής του ανθρωπόκενου 1.

Στην Κωνσταντινούπολη, μια πόλη στην οποία οι άνθρωποι και οι ιδεολογίες συναντήθηκαν και μεταμορφώθηκαν επι πολλούς αιώνες, έχουν προσκληθεί 57 καλλιτέχνες από 26 χώρες για να εξερευνήσουν, ως ανθρωπολόγοι, στο πλαίσιο της Μπιεννάλε, τον «νέο» μας «κόσμο» – την Έβδομη Ηπειρωτική Ευρώπη – και να εκφράσουν νέα πεδία έρευνας αλλά και να υποδείξουν αντικείμενα για να ερευνηθούν.

Οι συμμετέχοντες «είναι αλλοδαποί που κομίζουν μηνύματα – λέει ο επιμελητής της Μπιεννάλε Nicolas Bourriaud (διευθυντής του Σύγχρονου Μουσείου Μονπελλιέ της Γαλλίας) και επισημαίνει ότι το μήνυμα ολόκληρης της Μπιεννάλε είναι ότι τώρα, σ΄αυτόν τον νέο κόσμο, είμαστε όλοι «αλλοδαποί» και καλά θα κάνουμε να το συνηθίσουμε και να δημιουργήσουμε κάτι ζωτικό και βιώσιμο. Πράγματι, πολλοί από τους καλλιτέχνες αλλού γεννήθηκαν κι αλλού όπου ζουν κι εργάζονται.

Η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης, εγκαινιάστηκε το 1987 από το Ίδρυμα Πολιτισμού και Τεχνών της Κωνσταντινούπολης(*) έχει πλέον ενταχθεί στον διεθνή χάρτη σύγχρονης τέχνης και είναι γνωστή για τον πειραματικό και μοναδικό χαρακτήρα της. Η Μπιενάλε έδωσε τη δυνατότητα να σχηματισθεί μια πλατφόρμα αλληλεπίδρασης μεταξύ της ίδιας, της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής στην Κωνσταντινούπολη και της διεθνούς κοινότητας της Τέχνης. Παράλληλα, έχει λειτουργήσει ως ένα δυναμικό επίπεδο αλληλεπίδρασης, ένα σημείο συνάντησης και ένας κρίσιμος χώρος για την ανάπτυξη νέων αισθητικών αντιλήψεων και πολιτικών οραμάτων. Σε μια περίοδο αυξημένης επικοινωνίας και ανταλλαγής εμπειριών, η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης λειτουργεί και ως κύριος κόμβος  για την εισαγωγή, τη συζήτηση και την αξιολόγηση των σημερινών παραδειγμάτων τόσο στη θεωρία όσο και στην πρακτική της τοπικής, διεθνούς και διακρατικής σύγχρονης τέχνης.

 


* Το Ίδρυμα Πολιτισμού και Τεχνών της Κωνσταντινούπολης (Turkish: İstanbul Kültür Sanat Vakfı, İKSV) είναι μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με έδρα την Τουρκία. Ιδρύθηκε το 1973 από τον Nejat Eczacıbaşı με στόχο να μετατρέψει την Κωνσταντινούπολη σε σημαντικό κέντρο της διεθνούς κοινότητας πολιτισμού και τέχνης.