Η “ΕΚΛΕΙΨΗ” ΤΟΥ ΑΝΤΟΝΙΟΝΙ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Από τις ταινίες της εβδομάδας (επανέκδοση) – Μια νέα όμορφη γυναίκα συναντά έναν  ζωντανό, επίσης νεαρό, άνδρα και τον ερωτεύεται. Όμως η σχέση τους είναι καταδικασμένη να αποτύχει εξαιτίας της φύσης τους.

Η “έκλειψη” είναι το τελευταίο μέρος της τριλογίας της αποξένωσης («Περιπέτεια», «Νύχτα»), μία από τις πιο ώριμες ταινίες του Αντονιόνι και αντιπροσωπευτικό δείγμα του μοντερνισμού στον κινηματογράφο. Η Βιτόρια χωρίζει με τον μεγαλύτερό της εραστή Ρικάρντο, περιπλανιέται στις αίθουσες του χρηματιστηρίου όπου η μητέρα της χάνει ένα τεράστιο ποσό, κι έχει μια εφήμερη και χωρίς πάθος σχέση με έναν νεαρό χρηματιστή. Η Μόνικα Βίττι, στο ρόλο της Βικτώρια, δυναμική και ανήσυχη είναι αδύναμη να αποφασίσει τί θέλει ή να εκφράσει ειλικρινή συναισθήματα όπως και ο ωραιοπαθής χρηματιστής (Αλέν Ντελόν).

Εστιάζοντας στις ασήμαντες χειρονομίες, στα ανέκφραστα πρόσωπα, στις γεμάτες σιωπές, στους νεκρούς χρόνους και στους άδειους χώρους μιας «αδιάφορης» και «αποστασιοποιημένης» πόλης- στοιχεία που αναδεικνύουν το ψυχικό κενό, την εσωτερική απάθεια και την υπαρξιακή αδράνεια- ο Αντονιόνι καταγράφει τελικά την έκλειψη των ίδιων των συναισθημάτων της κεντρικής ηρωίδας και τη μοναχική πορεία του ανθρώπου στη ζωή.

ΑΘΗΝΑ: ΟΑΣΗ –ΖΕΦΥΡΟΣ