Η “ΔΙΑΧΥΤΗ ΤΕΧΝΗ” ΤΟΥ JR ΣΕ ΓΚΑΛΕΡΙ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο:anyteart

Τρεις εκθέσεις του κορυφαίου street art  σύγχρονου καλλιτέχνη JR (ονοματεπώνυμο του οποίου παραμένει άγνωστο πίσω από τα αρχικά JR) βρίσκονται ανάμεσα στις πλέον ενδιαφέρουσες που οργανώνονται μετά την άρση του “κλεισίματος” στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη:

  • Eye to the World η μία, στο Λονδίνο, ήδη άνοιξε στη γκαλερί Pace με φωτογραφικές, ανθρωποκεντρικού περιεχομένου, παρεμβάσεις σε αστικούς χώρους που θίγουν πολιτιστικά και πολιτικά ζητήματα, συχνά με έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη. Κάθε πορτρέτο συγκεντρώνει πληθώρα ιστοριών καθώς ο JR εξισορροπεί, έντεχνα, το μακροσκοπικό με το μικροσκοπικό, την ατομική εμπειρία με το καθολικό. Aνάμεσα στις φωτογραφίες υπάρχουν ορισμένες από τη σειρά Migrants (2008-9) για τη μεταναστευτική κρίση – θέμα το οποίο έχει επηρεάσει τον JR. Ενδεικτική είναι η εναέρια λήψη με τα προσφυγόπουλα από τη Συρία που συγκεντρώθηκαν  σε ένα στρατόπεδο στην Ιορδανία και παρατάχθηκαν στο σχήμα της καρδιάς  σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσουν με ποιητικό τρόπο το προσφυγικό στην ανθρωπότητα των ατόμων.Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης φωτογραφίες από την εγκατάσταση Face to Face – μια μεγάλης κλίμακας έκθεση «παράνομης φωτογραφίας» στην οποία πορτρέτα Ισραηλινών και Παλαιστινίων επικολλήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο και στις δύο πλευρές του συνοριακού τείχους καθώς και σε πολλές παλαιστινιακές και ισραηλινές πόλεις με στόχο να τονιστεί η τεράστια κοινωνικοπολιτική απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στους δύο λαούς τη στιγμή που οι ανάσες τους είναι δίπλα.
  • JR: Chronicles – η επόμενη  στη Saatchi Gallery, στο Λονδίνο (4 Ιουνίου – 3 Οκτωβρίου 2021) με τα πιο εμβληματικά έργα του φωτογράφου τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια όπως παρουσιάστηκαν στη μεγάλη  έκθεση στο Μουσείο του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης  με επίκεντρο και εδώ την γιγαντιαίων διαστάσεων  – έργο με πρόσωπα επί κτιρίου της Νέας Υόρκης που δεσπόζει στους χώρους του Μουσείου.
  • JR: Tehachapi – η τρίτη έκθεση  θα γίνει στη γκαλερί Pace, στη Νέα Υόρκη. Παρουσιάζει έργα από την πρόσφατη δουλειά του JR στο Tehachapi της Καλιφόρνια. Μια εγκατάσταση με φωτογραφίες επικολλημένες στον τοίχο και βίντεο. Το 2019, ο JR ξεκίνησε μια σειρά έργων με τροφίμους φυλακών μέγιστης ασφάλειας στα βουνά της Καλιφόρνιας. Μέρος του έργου περιλάμβανε  φωτογράφηση φυλακισμένων,  ηχογράφηση των ιστοριών τους και συνεργασία μαζί τους για να επικολλήσουν τα πορτρέτα τους στην αυλή της φυλακής. Την επομένη χρονιά, το 2020, επέστρεψε στη φυλακή για να στρατολογήσει τους φυλακισμένους σε ένα νέο έργο: να κολλήσει σιτάρι μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του κάτω μισού του “Τα βουνά Tehachapi” στο εσωτερικό των ψηλών τειχών της φυλακής. Εδώ, σ΄αυτό το έργο η κορυφή του βουνού ευθυγραμμίζεται τέλεια με την επικολλημένη εικόνα σε μια φευγαλέα στιγμή ηρεμίας καθώς ο ήλιος δύει πίσω από τα βουνά και ένας φυλακισμένος τρέχει σε ένα ερημικό γήπεδο μπάσκετ.

Ο JR (γ. 1983, Γαλλία) εκθέτει ελεύθερα στους δρόμους του κόσμου και προσελκύει την προσοχή ανθρώπων που δεν είναι τυπικοί επισκέπτες μουσείων. Δημιουργεί την «Διάχυτη Τέχνη» απλωμένη στα κτίρια του Παρισιού, τις φαβέλες στο Ρίο, το τείχος διαχωρισμού στη Μέση Ανατολή ή στο τείχος στα σύνορα μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού. Ο JR έλαβε το βραβείο TED το 2011, μετά το οποίο ξεκίνησε το έργο Inside Out, ένα διεθνές συμμετοχικό έργο τέχνης που επιτρέπει σε ανθρώπους παγκοσμίως για να τραβήξουν την εικόνα τους και να την επικολλήσουν σε δημόσιους χώρους για να υποστηρίξουν μια ιδέα και να μοιραστούν την εμπειρία τους. Το 2013, ο JR παρουσίασε την πρώτη του αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Watari, στο Τόκιο και στο Σύγχρονο Κέντρο Τεχνών του Σινσινάτι και στη συνέχεια στο Μουσείο Frieder Burda στο Μπάντεν-Μπάντεν το 2014, και στο Ίδρυμα HOCA στο Χονγκ Κονγκ, το 2015.

Το 2016, προσκλήθηκε από το Λούβρο για να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης για συγκεκριμένη τοποθεσία, στη διάσημη πυραμίδα του Λούβρου την οποία και εξαφάνισε μέσω μιας εκπληκτικής εγκατάστασης από χαρτί. Ο φωτογράφος έχει επίσης σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους συμπεριλαμβανομένων των Les Bosquets, 2014 και ELLIS, 2015 με πρωταγωνιστή στον Robert De Niro, εφαρμογή και ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκου”ς Faces, Places” (2017) σε σκηνοθεσία με τη Γαλλίδα σκηνοθέτη Agnès Varda και υποψήφια για τα Academy Awards το 2018. Το φθινόπωρο του 2018, ο JR συνεργάστηκε με το TIME για να φωτογραφίσει και να κινηματογραφήσει 245 αμερικανούς σε μια προσπάθεια να συλλάβει πλήρως πεδίο της συζήτησης για το όπλο του έθνους σε μια τοιχογραφία. Το 2018 πραγματοποίησε την πρώτη του μεγάλη ατομική έκθεση στο γαλλικό ίδρυμα στο Maison Européenne de la Photographie στο Παρίσι και την αμέσως επομένη χρονιά την έκθεση – ορόσημο και η οποία τώρα φιλοξενείται στη γκαλερί Saatchi του Λονδίνου (4 Ιουνίου – 3 Οκτωβρίου 2021).