Η “ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ” ΤΗΣ ΒΗΡΥΤΟΥ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ/ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2022 MARTIN GROPIUS

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart 19/12/21

Μία έκθεση για τη διαπεριφερειακή καλλιτεχνική ζωή στη «Χρυσή Εποχή» της Βηρυτού δεσπόζει στο πρόγραμμα του βερολινέζικου Μάρτιν Γκρόπιους Μπάου (Martin Gropious Bau) για το 2022, ανάμεσα σε άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες και καινότομες εικαστικές παρεμβάσεις.

Είναι η έκθεση “Beirut and the Golden Sixties: A Manifesto of Fragility” που επανεξετάζει ένα εκθαμβωτικό και ταυτόχρονα ανησυχητικό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας της Βηρυτού το οποίο εκτυλίχθηκε στο διάστημα από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και αφορά στην κρίση του Λιβάνου του 1958 και το ξέσπασμα του λιβανικού εμφυλίου πολέμου το 1975.

Η έκθεση αφηγείται την ιστορία της ζωτικής ανάγκης της Βηρυτού για ζωή, που συνδυάζεται μόνο με το συνεχές βάρος των ασυμβίβαστων φιλοδοξιών της. Την περίοδο εκείνη η πόλη ήταν χωρισμένη σε δύο πλευρές – ανθρώπων και ιδεών-  και χαρακτηρίζετο από ένα ετερογενές μείγμα καλλιτεχνών του Λιβάνου που εξέφραζε τα ξεχωριστά, ενίοτε αντικρουόμενα οράματά τους, σχετικά με τη νεωτερικότητα. Η ορμή αυτών των καλλιτεχνών για την καθιέρωση της καινοτομίας ήταν συχνά τόσο ισχυρή, όσο η επιμονή των πολιτικών τους πεποιθήσεων.

Με 230 έργα τέχνης από 34 καλλιτέχνες και περισσότερα από 300 αρχειακά έγγραφα από σχεδόν 40 συλλογές,  παρουσιάζεται η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα κομβική περίοδος στην ιστορία της Βηρυτού, στον 20ό αιώνα. Η έκθεση ανιχνεύει την περίπλοκη σχέση μεταξύ του καλλιτεχνικού κοσμοπολιτισμού της πόλης και των γύρω διαπεριφερειακών και πολιτικών ανταγωνισμών και, παράλληλα, αναγνωρίζοντας τους περίπλοκους δεσμούς μεταξύ του παρελθόντος και των σημερινών αγώνων της πόλης, αμφισβητεί τη ρομαντική αφήγηση της λεγόμενης «Χρυσής Εποχής» της Βηρυτού, η οποία προκάλεσε το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου το 1975.

Επιμέλεια Sam Bardaouil και Till Fellrath (μάρτιν Γκρόπιους). Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με τη 16η διοργάνωση της Μπιενάλε της Λυών και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Λυών(Musée d’ Art contemporain de Lyon).

Το πρόγραμμα 2022

Στο εκθεσιακό πρόγραμμα του Gropius Bau για το 2022 τα βασικά θέματα περιλαμβάνουν ακόμη αναδρομικές εκθέσεις  της ινδής φωτογράφου Νταγιανίτα Σάϊν (Dancing with my Camera) και Λουίζ Μπορζουά (The Woven Child – η πρώτη μεγάλη έρευνα που επικεντρώνεται αποκλειστικά στα έργα της με βάση τα υφάσματα) και με μια μεγάλη ομαδική έκθεση On Caring, Repairing and Healing (για τη Φροντίδα, την Επιδιόρθωση και τη Θεραπεία)που δείχνει πώς καλλιτέχνες, θεραπευτές και ερευνητές προτείνουν απαντήσεις σε θέματα όπως: την επισκευή των υλικών, τη φροντίδα όλων των σωμάτων και του περιβάλλοντος και τις εμπειρίες των μειονοτήτων, των γυναικών και των ιθαγενών.