Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ στο Cosmote History HD

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Στο ΄Αγιον Όρος οι μεγάλες μονές Μεγίστης Λαύρας, Βατοπεδίου, Παντοκράτορος, Σιμωνόπετρας, Ξενοφώντος κ.ά., ανοίγουν τα αρχεία με τους πολύτιμους θησαυρούς τους και τα προσφέρουν στην ψηφιακή τεχνολογία για να τα καταγράψει, φωτογραφίσει και περισώσει στους αιώνες που ακολουθούν. Από τη συνεργασία του Αγίου Όρους με τον Όμιλο του ΟΤΕ προέκυψαν τρία ωριαία επεισόδια της σειράς «Αγιον Ορος – Ψηφιακή Εποχή» που προβάλλονται από σήμερα Παρασκευή (10/4), στις 9 μ.μ., στο Cosmote History HD. Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη δημιουργία της «Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού» σε σκηνοθεσία Κώστα Αυγέρη που κινηματογραφεί τη διαδικασία της ψηφιοποίησης των θησαυρών των μοναστηριών του Όρους.

Πιό αναλυτικά, στο Άγιο Όρος υπάρχει:

η μεγαλύτερη συλλογή ελληνικών χειρογράφων στον κόσμο

η μεγαλύτερη συλλογή ελληνικών (βυζαντινών και μεταβυζαντινών) εγγράφων στον κόσμο

η μεγαλύτερη συγκέντρωση φορητών εικόνων στον κόσμο

μια από τις μεγαλύτερες πυκνότητες τοιχογραφημένων συνόλων στον κόσμο (100.000 τ.μ.)

ο μεγαλύτερος όγκος ιστορικών μνημείων στην Ελλάδα

η μεγαλύτερη συλλογή αντικειμένων μεταλλοτεχνίας και ξυλογλυπτικής στην Ελλάδα

η μεγαλύτερη συλλογή χαρακτικών στην Ελλάδα

η μεγαλύτερη συλλογή οθωμανικών εγγράφων εκτός Τουρκίας

η μεγαλύτερη συλλογή ρωσικών εγγράφων εκτός Ρωσίας

η μεγαλύτερη συλλογή ρουμανικών εγγράφων εκτός Ρουμανίας

μια από τις σημαντικότερες συλλογές εκκλησιαστικών υφασμάτων της ορθόδοξης Εκκλησίας

μια από τις σημαντικότερες συλλογές παλαιών ελληνικών εντύπων στην Ελλάδα (αρχέτυπα, παλαίτυπα)

η μεγαλύτερη συλλογή κεραμικών (ιζνίκ – Κιουτάχειας) στην Ελλάδα

μια από τις μεγαλύτερες συλλογές παλαιών φωτογραφικών πλακών στην Ελλάδα

η μεγαλύτερη συλλογή ελληνικών χειρογράφων στον κόσμο

Στο πρώτο επεισόδιο παρουσιάζεται ο ιδρυτικός καταστατικός χάρτης του Αγίου Ορους (περγαμηνή από δέρμα τράγου, εξ ου και το όνομα του εγγράφου), ο οποίος συντάχθηκε το 960 και φέρει στο τέλος του τις ιδιόχειρες υπογραφές του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη και του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή. Για τα πολύτιμα αντικείμενα των μοναστηριών μιλούν επιστήμονες, ακαδημαϊκοί αλλά και οι ίδιοι σημερινοί μοναχοί. Tο πρώτο επεισόδιο μάς ξεναγεί στις Μονές Παντοκράτορος, Ξενοφώντος, Βατοπαιδίου, Αγίου Παύλου, Σιμωνόπετρας, καθώς και στο Πρωτάτο που εδρεύει στις Καρυές.

Στα επόμενα δύο επεισόδια (Παρασκευή 17/4 και 24/4, 21.00), οι τηλεθεατές θα «βιώσουν» την καθημερινότητα της ζωής του Αγίου Όρους και θα θαυμάσουν σπάνια έργα τέχνης που δεν έχουν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας.

Η σειρά «Αγιον Ορος – Ψηφιακή Εποχή» θα προβάλλεται κάθε Παρασκευή στις 9 μ.μ., από το Cosmote History HD και από το ελεύθερο κανάλι της Cosmote TV στο YouΤube. Αναλυτικές πληροφορίες για το έργο της «Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού» μπορεί να βρει κανείς στο athoskivotos.eu.

Περισσότερα για το Άγιο Όρος στην ψηφιακή πλατφόρμα του έργου www.mountathos.org μέσω της οποίας το τεράστιο υλικό της Κιβωτού είναι διαθέσιμο στην παγκόσμια κοινότητα, προσφέροντας τη δυνατότητα περιήγησης στον πλούτο των κειμηλίων που υπάρχει στις Μονές της Αθωνικής χερσονήσου.