Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Tα αρχαιολογικά τεκμήρια –αγγεία και ειδώλια- απ’ όλο τον ελληνικό κόσμο αποτελούν το υλικό μελέτης και νέας ερμηνείας για την παρουσίαση των παραστάσεων της κωμωδίας στην αρχαία Ελλάδα από τις απαρχές του είδους μέχρι και τη Νέα Κωμωδία. Με τρόπο εύληπτο τόσο για τον εξειδικευμένο ερευνητή όσο και για τον μη ειδικό αναγνώστη ο Alan Hughes ανασυνθέτει την εξελικτική πορεία της κωμωδίας, τις εορτές, τα θέατρα και τους κωμικούς ποιητές, τους ηθοποιούς και το ύφος της υπόκρισης, τους γυναικείους ρόλους, τα προσωπεία και τις ενδυμασίες, καθώς και στις χειρονομίες και τη γλώσσα του σώματος.

Τεκμήρια της μελέτης του συγγραφέα είναι  οι μελανόμορφες αγγειογραφίες και τα ειδώλια κωμικών ηθοποιών απὸ τερακότα που εμπνέονται από το μύθο και αναπαριστούν άνδρες μεταμφιεσμένους σε πουλιά καθώς και ιππείς. Πρόκειται για ευρήματα ανασκαφών στην ελληνική Δύση (Ν. Ιταλία, Σικελία) που ταυτίστηκαν με αναπαραστάσεις σκηνών αθηναϊκής κωμωδίας ή με παραστάσεις του δυτικού χώρου που ακολουθούν τον αθηναϊκό τρόπο. Ο συγγραφέας εξέτασε 350 σκηνές βάζων και ηθοποιούς-ειδώλια, σε 75 συλλογές, από τη Μελβούρνη μέχρι την Αγία Πετρούπολη. Η μαρτυρία τους παρέχει πολύτιμα στοιχεία για τις τεχνικές και τα κοστούμια, καθώς και τη συμμετοχή των γυναικών στην κωμωδία και την μίμηση. Μέσα από την ανάλυσή του, η κωμωδία αναδεικνύεται τελικά όχι μόνο ως επιχώριο αθηναϊκό λογοτεχνικό είδος, αλλά και ως ολοκληρωμένη παραστατική τέχνη πανελλήνιας εμβέλειας.

Τα κεφάλαια είναι διατεταγμένα ανά θέμα για να διευκολύνει τους μελετητές και φοιτητές θεατρικής ιστορίας, λογοτεχνίας, κλασικών σπουδών και δράματος. Συνολικά, το βιβλίο παρέχει μια νέα πρακτική εικόνα αυτού του συνεχώς αναπτυσσόμενου θέματος.

Mετάφραση: Άγις Μαρίνης / Εκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης