Η ΟΥΝΕΣΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΤΗΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗ ΒΗΡΥΤΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Διεθνής συνασπισμός μουσείων και οργανισμών πολιτιστικής κληρονομιάς ξεκίνησε ένα έργο ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει,σε πρώτη φάση στη σταθεροποίηση και την ανοικοδόμηση του τομέα πολιτιστικής κληρονομιάς της Βηρυτού μετά την καταστροφική έκρηξη στις αρχές Αυγούστου.

Η απόφαση για τη δημιουργία του συνασπισμού ελήφθη στις 11 Αυγούστου σε συνάντηση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ουνέσκο σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού του Λιβάνου και τη συμμετοχή των εταίρων της – ALIPH, ARC-WH, Blue Shield, ICCROM, ICOM και ICOMOS κά – για να αξιολογήσουν από κοινού την κατάσταση και να καθορίσουν πώς η διεθνής κοινότητα μπορεί να υποστηρίξει τον Λίβανο στις προσπάθειές του να διαφυλάξει την ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά της Βηρυτού.

Σχεδόν 30 διεθνή πολιτιστικά ιδρύματα, όπως το Λούβρο, το Παγκόσμιο Ταμείο Κληρονομιάς, το Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων, η UNESCO και το ICOM υπέγραψαν δήλωση αλληλεγγύης με τον Λίβανο και δεσμεύτηκαν να κάνουν ό, τι μπορούσαν για την παροχή πολιτιστικών πρώτων βοηθειών και μακροπρόθεσμη βοήθεια για την  «πλήρη αποκατάσταση της κληρονομιάς που έχει καταστραφεί στη Βηρυτό από αυτή την έκρηξη». Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε η Διεθνής Συμμαχία για την Προστασία της Κληρονομιάς σε Περιοχές Συγκρούσεων (ALIPH) με έδρα τη Γενεύη να προβεί στην παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης για περίπου 20 πολιτιστικούς οργανισμούς μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Μουσείο της Βηρυτού, το οποίο το Μουσείο του Λούβρου βοηθά στην αποκατάσταση σε συνεργασία με Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του Λιβάνου.

Η έκρηξη στις 4 Αυγούστου άφησε πάνω από 5.000 τραυματίες, περισσότερους από 200 νεκρούς και 300.000 ανθρώπους άστεγους. Σύμφωνα με τα στοιχεία  μελέτης που πραγματοποιήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του Λιβάνου με την υποστήριξη της UNESCO και του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) η έκρηξη κατέστρεψε 650 περίπου μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς (μουσεία, βιβλιοθήκες, μνημεία και ιστορικά κτίρια) σε όλη την πρωτεύουσα του Λιβάνου, ιδιαίτερα τις περιοχές Gemmayzeh και Mar Mikhael κοντά στο λιμάνι της πόλης. Στην πληγείσα αυτή περιοχή τα κατεστραμμένα μουσεία περιλαμβάνουν το Aρχαιολογικό Μουσείο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου, και το Μουσείο Sursock, με τη συλλογή μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης πολλές βιβλιοθήκες, μνημεία και θρησκευτικά κτίρια.

Το πακέτο των 5 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωσε η ALIPH είναι η πρώτη συγκεκριμένη ενέργεια αυτής της δέσμευσης. Στις προτεραιότητες του πακέτου βρίσκεται η αποκατάσταση του Εθνικού Μουσείου, ενώ ένα άλλο πακέτο θα διατεθεί για τη διάσωση των μουσείων και βιβλιοθηκών γύρω από την πόλη που θα διαχειρίζονται από κοινού με το Prince Claus Fund και την Επιτροπή του Λιβάνου της Blue Shield.

Εντός των επομένων ημερών η ALIPH θα δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιό της για την αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων και έναν πλήρη κατάλογο μουσείων και πολιτιστικών ιδρυμάτων που πρόκειται να λάβουν βοήθεια.«Ο στόχος της ALIPH είναι να χρηματοδοτήσει το συντομότερο δυνατό συγκεκριμένα και επιχειρησιακά μέτρα για την προστασία και την αποκατάσταση της κατεστραμμένης κληρονομιάς, ειδικά για την αποφυγή περαιτέρω αποδυνάμωσης μέχρι την επόμενη περίοδο των βροχών», δήλωσε ο Valéry Freland, εκτελεστικός διευθυντής της ALIPH. Αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή, πρόσθεσε. «Πέρα από αυτά τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, πρέπει επίσης να συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα και τον Λίβανο για τη βιώσιμη αποκατάσταση ολόκληρων γειτονιών: αυτό θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο και πόρους».

 

Πηγή: Unesco, artnet