Η ΟΥΦΙΤΣΙ ΣΤΗ ΣΑΓΚΑΗ: ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΑΜΟΥΘ Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο : anyteart  8/11/21

Μεγάλη συμφωνία με το μουσείο τέχνης Bund one στη Σαγκάη υπέγραψε η Πινακοθήκη Ουφίτσι της Φλωρεντίας. Η συμφωνία προβλέπει τη διοργάνωση δέκα εκθέσεων με έργα των Μποτιτσέλι, Ραφαέλ και Καναλέτο και άλλων από τις συλλογές του διάσημου ιταλικού μουσείου οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια στο μουσείο της Σαγκάης.

Η πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο μουσείων, που πρόσφατα παρουσιάστηκε επίσημα στην κινεζική πόλη,  εκτιμάται οτι θα αποτελέσει προάγγελο μελλοντικών αμοιβαίων οφελών με το σημαντικότερο ιταλικό μουσείο να βρίσκεται σε άμεση επαφή με μια από τις πιο περιζήτητες αγορές του κόσμου. Για την επίτευξη της συνεργασίας εργάστηκαν, εκτός από τα δύο μουσεία, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών, η ιταλική πρεσβεία στην Κίνα, το γενικό προξενείο και το ιταλικό ινστιτούτο στη Σαγκάη.

Η πρώτη έκθεση ” Μποτιστέλι και Αναγέννηση” θα γίνει τον Απρίλιο του 2022, με πενήντα έργα του ζωγράφου της αριστουργηματικής Primavera και άλλων σύγχρονών του καλλιτεχνών. Θ΄ακολουθήσει το 2023 μια έκθεση αφιερωμένη στο θέμα των αυτοπροσωπογραφιών, με έργα Ραφαήλ και στη συνέχεια  έκθεση με έργα του Καναλέτο και άλλων εκπροσώπων των σχολών του 18ου αιώνα. Σε αντάλλαγμα, για αυτές τις τρεις πρώτες εκθέσεις, το κινεζικό μουσείο θα καταβάλει συνεισφορά δύο εκατομμυρίων ευρώ στην Ουφίτσι, συν ένα ποσοστό επί των εισιτηρίων. «Μια πρωτοβουλία με στρατηγική σημασία» δηλώνει ο ιταλός υπουργός Πολιτισμού Franceschini, “μια ευκαιρία για την ιταλική πολιτιστική κληρονομιά να εμφανιστεί στη μεγάλη κινεζική σκηνή προσφέροντας παγκόσμια απήχηση στον ιταλικό πολιτισμό».

Κανένας κίνδυνος για «άδειασμα» των συλλογών, διαβεβαιώνει ο διευθυντής της Ουφίτσι  Eike Schmidt: «είμαστε από τα ελάχιστα, αν όχι το μόνο μουσείο στον κόσμο που έχουμε την οικονομική δυνατότητα να στείλουμε σημαντικά έργα διάσημων καλλιτεχνών στο εξωτερικό χωρίς να μειωθεί ο πλούτος της συλλογής του». Το έργο «η Παλλάδα και ο Κένταυρος», ένα γυναικείο πορτρέτο και άλλα από τη μεγάλη παρακαταθήκη θα αναχωρήσουν για τη Σαγκάη του Μποτιτσέλι. Φυσικά, και δεν θα μετακινηθεί η “Γέννηση της Αφροδίτης” και η “Αλληγορία της Άνοιξης”. Αυτά  θα παραμείνουν στη Φλωρεντία.

 

 

Video