ΠΑΡΑΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Μιλά για “οικονομική και αναπτυξιακή διάσταστη” του πολιτισμού η υπουργός του ΥΠΠΟΑ κ. Λίνα Μενδώνη, σε συνέντευξή της σε ιστοσελίδα. Μεταξύ άλλων πού, ήδη, έχουμε ακούσει σε άλλες δηλώσεις και συνεντεύξεις της, αναφέρει ότι η υστέρηση του αρχαιολογικού μας πολιτιστικού πεδίου ως προς την αξιολόγιση των χώρων, έναντι άλλων αντίστοιχων, οφείλεται:

-στην έλλειψη αναψυκτηρίου και την υπολειτουργία του πωλητηρίου στην Ολυμπία

-στο προβληματικό αναβατόριο στην Ακρόπολη, τους ελλιπείς φωτισμούς ή τις καλωδιώσεις που σέρνονται στο βράχο.

Αυτά, κατά τη γνώμη της, είναι τα καθοριστικά στοιχεία που αποτρέπουν την ένταξη των δύο αυτών αρχαιολογικών χώρων στην κατηγορία Α.

Δεν της είπε κανείς, και ούτε πρόκειται ποτέ να το πράξει, ότι είναι αδιανόητο, σήμερα, με την υπάρχουσα τεχνολογία άμεσης επικοινωνίας και ενημέρωσης, χώρα όπως η Ελλάδα, με μιά Ακρόπολη των Αθηνών, μια Ολυμπία, ένα Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο  και τους μοναδικούς στον κόσμο Δελφούς, να μην έχει λύσει οριστικά ζητήματα χρηματοδότησης του δικού της, τουλάχιστον, τομέα: του πολιτισμού. Ότι με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που διαθέτει η χώρα, η ουρά για το Μουσείο της Ακρόπολης θα έπρεπε να φτάνει, καθημερινά, έως τη Λεωφόρο Αμαλίας και για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην πλατεία της Ομόνοιας. Όσο για το βράχο της Ακρόπολης και την αρχαία Ολυμπία διαθεσιμότητα σε εισιτήρια θα έπρεπε να υπάρχει μετά από ένα χρόνο με ροή επισκεπτών τέτοια που να μη βλάπτει τα μνημεία.

Κάτι που, δυστυχώς, δεν συμβαίνει παρά τον εκτός συναγωνισμού αρχαιολογικό πλούτο της χώρας μας. Διότι όποιος  κι αν ενδιαφερθεί να έρθει να μας δει για να πληροφορηθεί το “τί “και το “πώς” θα πρέπει να αναζητήσει πληροφορίες εκτός των επισήμων ελληνικών ιστοτόπων. Κι αυτό επειδή η αρχαία Ολυμπία και το Αρχαιολογικό της Μουσείο  δεν διαθέτει επίσημη ιστοσελίδα, τέτοια που να τον παρασύρει στο ταξίδι. Πληροφορίες, έγκυρες, υπάρχουν  για την Ολυμπία μόνο στο σύστημα “Οδυσσεύς” του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού. Ένα απαρχαιωμένο και ελλειπές, απο την εποχή της δημιουργίας του, σύστημα, τη δεκαετία του ΄90. Παρέχει πληροφορίες συνοπτικές, αρχαιολογικής νοοτροπίας, χωρίς ίχνος ενημερωτικής χροιάς που θυμίζουν δημοσιοϋπαλληλική εγκύκλιο ή υπηρεσιακό σημείωμα. Εξυπακούεται ότι μόνο το αρχικό λήμμα που περιγράφει το χώρο σε 300 λέξεις, είναι μεταφρασμένο στα αγγλικά (πιστή μεταφορά του πρωτοτύπου). Τα υπόλοιπα, για την ιστορία της τοποθεσίας, τις ανασκαφές και την παρουσίαση των εκθεμάτων καθώς και οι χρηστικές πληροφορίες (ώρες λειτουργίας, τιμές εισιτηρίων, κά) είναι στα ελληνικά με μια ιδιαίτερα απωθητική σύνταξη κειμένου που περισσότερο αποβλέπει να υμνήσει το έργο της υπηρεσίας το οποίο περιγράφει αναλυτικά και… “σ΄όποιον αρέσει”. Στο τέλος, δύο μικρές φωτογραφίες, μεγέθους ταυτότητας, κοσμούν τη σελίδα του “Οδυσσεύς” για την Αρχαία Ολυμπία. Μην αναρωτηθείτε για βίντεο. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση.

Αναπόφευκτη, επομένως, η επιστροφή στην αναζήτηση, όπου το αγγλικό λίνκ της Μπριτάνικα ανοίγει με πλούσια κείμενα, βίντεο και φωτογραφίες …για την κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων (ρε γαμώτο…).

Αυτά, όμως, δεν τα λέμε στις συνεντεύξεις. Ούτε τα ρωτάμε. Δεν τα αναφέρουμε καν. Προβάλουμε μόνο εκείνα που μπορούν να χρεωθούν στη προηγούμενη κυβέρνηση και μόνο σ΄αυτή. Οτιδήποτε πριν το 2015 δεν έχει θέση στη συζήτηση. Παραγράφεται.

Διότι έτσι κι αρχίσουμε να λέμε ότι δεν φταίνε, μόνο, οι “ λεμονάδες, πορτοκαλάδες, τσιπς, κοκ, τυρόπιτες” των άθλιων αναψυκτηρίων, οι χώροι υγιεινής, τα φτωχικά σε είδη πωλητήρια, υπάρχει κίνδυνος να γίνει αντιληπτό ότι μεγάλο μέρος του κακού μας ριζικού εντοπίζεται δεκαετίες πριν, στο κεφάλι του ψαριού,  απ΄όπου  πηγάζουν οι κατευθύνσεις στον πολιτισμό και οι επιλογές για χαρές και επετειακά πανηγύρια.

Το ρήμα για την οσμή δικό σας.

ΕΛΕΝΗ  ΓΑΛΑΝΗ

https://www.mononews.gr/agores/interviews/lina-mendoni-terma-i-agranapafsi?fbclid=IwAR1E7h0a3GMb7WG_VrB_iHdx7bzEre6q4-n5ln8SKxqP1PQK6PWOWd2NIVE