Η ΜΕΤΑΣΤΑΛΙΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΣΣΔ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Η Maria Rogacheva (* )ερευνά τη σύνθετη μετάβαση της σοβιετικής κοινωνίας από τον σταλινισμό στην μετά τον Στάλιν εποχή. Χρησιμοποιώντας στην μελέτη της την περίπτωση της Chernogolovka, μία από τις δεκάδες επιστημονικές πόλεις που αναπτύχθηκαν στην ΕΣΣΔ υπό τον Νικήτα Χρουστσόφ, εξηγεί ποιοι επιστήμονες παρακινήθηκαν να συμμετάσχουν στο σοβιετικό σχέδιο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η Maria Rogacheva εντοπίζει την ιστορία αυτής της επιστημονικής κοινότητας από τη δημιουργία της, το 1956, μετά την απονομή του βραβείου Νόμπελ στο φυσικό Νικολάϊ Σεμιόνοφ  μέχρι την περίοδο Λεονίντ Μπρέζνιεφ για να απεικονίσει ένα πορτρέτο των συνθηκών διαβίωσης, των πολιτικών προοπτικών και της νοοτροπίας του τοπικού επιστημονικού πνευματικού επιπέδου. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί νέα αρχειακά υλικά και ένα εκτενές έργο προφορικής ιστορίας, το βιβλίο αυτό υποστηρίζει ότι οι Σοβιετικοί επιστήμονες δεν εξαγοράστηκαν απλώς από το σοβιετικό κράτος αλλά ότι ενέδωσαν στον ιδεαλισμό και την κοινωνική αισιοδοξία της μετασταλινικής περιόδου. Πολλοί ήταν εκείνοι που μοιράστηκαν την πίστη του καθεστώτος στην προοδευτική ανάπτυξη της σοβιετικής κοινωνίας σε επιστημονική βάση και αγκάλιασαν την αυξημένη αυτονομία, τα υλικά προνόμια και την ελίτ.

Είναι η πρώτη πολιτιστική ιστορία της πρόσφατης σοβιετικής επιστημονικής διανόησης.Παρουσιάζει μια νέα και πρωτότυπη καταγραφή για την εποχή του Ν. Χρουστσόφ ενώ,  παράλληλα, συμβάλλει στην ολοένα και αυξανόμενη βιβλιογραφία για τις κλειστές επιστημονικές κοινότητες στην Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ)

*Maria Rogacheva Visiting Assistant Professor of Global Studies at the College of William and Mary, Virginia. Her work has appeared in venues including Europe-Asia Studies

 

Cambridge University Press