Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Η επανεμφάνιση στη σκηνή του διάσημου πιανίστα Βλαντιμίρ Χόροβιτς (1903 -1989), μετά από απουσία δώδεκα ετών, υπήρξε ένα από τα πιο συναρπαστικά μουσικά γεγονότα της Νέας Υόρκης, την άνοιξη του 1965.  Τα εισιτήρια για το ρεσιτάλ του στο Carnegie Hall κυκλοφόρησαν στις 26 Απριλίου, στις 10 π.μ.. Η ουρά είχε αρχίσει να διαμορφώνεται από το προηγούμενο πρωί. Μέχρι τα μεσάνυχτα, είχε φτάσει σε 278 άτομα και στις 7:30 το πρωί της 26ης, υπήρχαν 1.500 άτομα που περίμεναν στη γραμμή για εισιτήρια.

Το ημερολόγιο έδειχνε Κυριακή, 9 Μαΐου 1965, όταν ο μεγάλος πιανίστας μπήκε στη σκηνή του Carnegie Hall κι έγινε δεκτός από ένα παραλήρημα επιφωνημάτων του κοινού που τον αποθέωνε. Η ώρα έδειχνε 3:38 μ.μ. Στην αίθουσα μπορούσε κανείς να δει τους μαέστρους Λεοπόλντ Στοκόβσκι και Λέοναρντ Μπερστάϊν, τον πιανίστα Βαν Κλίμπορν, τον διευθυντή της Μετροπόλιταν Όπερας Ρούντολφ Μπινγκ και τους αστέρες του μπαλέτου Ρούντολφ Νουρέγιεφ και Μαργκότ Φοντέϋν. Ήταν, πράγματι a great comeback !

Η ηχογράφηση αυτού του ρεσιτάλ έφερε στον Χόροβιτς τρία βραβεία Grammy και έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα κλασσικά άλμπουμ.

“Η επική εξαφάνιση του Βλάντιμιρ Χόροβιτς από τη σκηνή μεταξύ 1953 και 1965 παρέμεινε μυστήριο στον κόσμο της μουσικής. Με λίγα λόγια, ο Χόροβιτς έπεσε σε εξουθενωτική κατάθλιψη λόγω μιας αντιπαράθεσης που είχε με τον αείμνηστο μαέστρο George Szell μετά την παράσταση στις 12 Ιανουαρίου 1953. Τα πρώτα χρόνια της συνταξιοδότησης ήταν δυσάρεστα, αλλά η κατάσταση του Χόροβιτς βελτιώθηκε βαθμιαία και άρχισε να σχεδιάζει την επιστροφή του το 1957. Όλα ανατράπηκαν όταν η κόρη του, Σόνια, έκανε απόπειρα αυτοκτονίας τον Ιούνιο. Ο Χόροβιτς υπέστη σοβαρές υποτροπές στην υγεία του με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε θεραπεία με ηλεκτροσόκ που του προκάλεσε παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μνήμης, η οποία είναι εν μέρει και η αιτία για την καθυστέρηση της επιστροφής του στη σκηνή μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960 ». (Πηγή: Bernard Horowitz)

Για να φτάσει ν΄ανέβει και να ξαναπαίξει στη σκηνή που είχε αφήσει από τις 25 Φεβρουαρίου 1953, ο Χόροβιτς χρειάστηκε να πάει  στο Carnegie Hall δύο φορές το Ιανουάριο και δύο τον Απρίλιο, συνοδευόμενος από τη γυναίκα του και στενούς του φίλους. Εκεί έκανε τις δικές του πρόβες, συζητήσεις, αυτοσχεδιασμούς μέχρι να καταλήξει ότι είναι έτοιμος να εμφανιστεί ξανά.

Η Columbia Masterworks ηχογράφησε αυτές τις ιδιωτικές συνομιλίες και πρόβες, τους αυτοσχεδιασμούς και τις ανταλλαγές σκέψεων και ιδεών καθώς και τις πρόβες που ακολούθησαν τις παραμονές του ρεσιτάλ για την επιστροφή του. Η εταιρεία είχε από το 1966 στη διάθεσή της το ηχογραφημένο υλικό που, ωστόσο, παρέμεινε άγνωστο για περισσότερο από 50 χρόνια.

Η παρούσα έκδοση των 15 CD προσκαλεί τώρα τον ακροατή να γυρίσει το χρόνο πίσω στη δεκαετία του 60, στην Αμερική, τότε που η χώρα άρχιζε να συνέρχεται από τη δολοφονία του Τζων Κέννεντυ (1963), είχε ψηφίσει τα  Δικαιώματα των Πολιτών στο Κογκρέσο και προσπαθούσε να αντιμετωπίσει  την κλιμάκωση του πολέμου στο Βιετνάμ και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Φυλλομετρώντας την έκδοση και διαβάζοντας τον κατάλογο των CD μεταφερόμαστε νοερά στον κύκλο των ολίγων έμπιστων φίλων του Χόροβιτς που παρακολούθησαν, τότε, προ ρεσιτάλ, τα τεκταινόμενα στη σκοτεινή, σχεδόν ερημική αίθουσα συναυλιών του Carnegie Hall: Ακούμε τον πιανίστα να απολαμβάνει την ελευθερία του αυτοσχεδιασμού σε ανήκουστες ερμηνείες, τις πλήρεις ηχογραφήσεις του στον λαμπερό ήχο της αίθουσας και τους πνευματικούς διαλόγους που καταγράφονται σε μια φιλική ατμόσφαιρα εργασίας. Η έκδοση των 212 σελίδων περιέχει ακόμη μια τεράστια συλλογή με άγνωστες φωτογραφίες εποχής (Don Hunstein) που απεικονίζουν το μουσικό γεγονός της άνοιξης του 1965, τρία νέα δοκίμια από τον βραβευμένο με τον βραβείο Pulitzer μουσικοκριτικό Tim Page, τον πιανίστα Jed Distler και τον μελετητή του Β. Χόροβιτς Bernard Horowitz καθώς και τις συνομιλίες στο στούντιο που μεταγράφηκαν.

Video