Η ΛΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ: ΜΙΑ ΔΟΞΑΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

23/4/22

Μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στις πολλές και διαφορετικές παραδόσεις της λύρας σε περιοχές του Ελληνισμού υποδέχεται το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Πέμπτη 12 Μαΐου, στις 8:30 το βράδυ. Αυθεντικοί οργανοπαίκτες και χορευτικές ομάδες δημιουργούν στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης τη μουσική παράσταση που αναδεικνύει το απολλώνιο μέτρο αλλά και τη διονυσιακή ενέργεια αυτού του τόσο ιδιαίτερου λαϊκού οργάνου με δοξάρι, η ιστορία του οποίου χάνεται στα βάθη των αιώνων. Την έρευνα, την καλλιτεχνική επιμέλεια και την παρουσίαση έχει ο Λάμπρος Λιάβας.

Η μουσική παράσταση “Οι λύρες της στεριάς και της θάλασσας, μια δοξαριά Ελλάδα” πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς Γέφυρες (καλλιτεχνικός προγραμματισμός και επιμέλεια: Δημήτρης Μαραγκόπουλος) σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και είναι συμπαραγωγή του ΜΜΑ και της Εταιρείας Συναυλιών Φόρμιγξ.

Τα ελληνικά λαϊκά όργανα με δοξάρι αποτελούν μια μεγάλη οικογένεια, «αδέρφια και ξαδέρφια», προγόνους του βιολιού που ήρθε στην Ελλάδα τον 18ο αι. και τελικά επικράτησε. Οι λύρες, όμως, έχουν άλλη δύναμη, ξέχωρη γοητεία. Κρατάνε ακόμα τον ήχο τον αρχέγονο, το κύρος της παράδοσης και της τελετουργίας, σε πανηγύρια και γιορτές, γάμους και χοροστάσια. Και σε πολλά μέρη εξακολουθούν να αντιστέκονται στην παντοδυναμία του βιολιού. Κάθε τόπος έχει τη λύρα του, με το δικό της σχήμα και την κατασκευή της, το κούρδισμα, την τεχνική παιξίματος, καθώς και το ξεχωριστό ρεπερτόριο με τα τραγούδια και τους χορούς να μπλέκονται με τους παλιούς «χαβάδες».

Στη μουσική παρασταση θ’ ακουστούν λύρες του Αιγαίου (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Ικαρία, Λήμνος), οι λύρες της Μακεδονίας (Δράμα), της Θράκης (Αναστενάρηδες), οι λύρες του Πόντου (κεμεντζές) και της Καππαδοκίας (κεμανές) καθώς και ο ιδιαίτερος τύπος της πολίτικης λύρας από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία.