Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΧ ME ΤΟ BALTHASAR NEUMAN

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

AMBΟΥΡΓΟ – Στο Αμβούργο, στην εντυπωσιακή αίθουσα της Φιλαρμονικής του Έλβα, μας μεταφέρει τα φετινά Χριστούγεννα, το Μegaron Online απ’ όπου θα μεταδοθεί, σε δωρεάν live streaming, την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, ένα από τα πλέον μεγαλειώδη έργα της εκκλησιαστικής μουσικής, η Λειτουργία σε σι ελάσσονα του Johann Sebastian Bach.

Το έργο ερμηνεύουν η Χορωδία, οι Σολίστ και το Σύνολο Balthasar Neuman [Mπαλτάζαρ Νόυμαν] υπό τη διεύθυνση του Thomas Hengelbrock [Τόμας Χένγκελμπροκ] που φημίζονται για τις άρτιες ερμηνείες τους σε μεγάλες προκλασικές και κλασικές συνθέσεις. Η συναυλία θα προβληθεί ζωντανά στο site και στη σελίδα fb του Μεγάρου μέσω της ιστοσελίδας της Φιλαρμονικής του Έλβα (Elbphilharmonie & Laeiszhalle).

Κορωνίδα της συνθετικής δημιουργίας του μεγάλου Κάντορα της Λειψίας, η Λειτουργία σε σι ελάσσονα BWV 232 αποτελεί τη σημαντικότερη παρακαταθήκη του Johann Sebastian Bach [Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ] στην ιστορία της μουσικής. Πρόκειται για ένα μνημειώδες έργο βαθιάς πνευματικότητας που γράφτηκε σε διαφορετικές περιόδους της ζωής του. Βασίζεται εκτενώς σε προγενέστερες συνθέσεις του και περιλαμβάνει αρκετά δεξιοτεχνικά μέρη, τα οποία ο σπουδαίος γερμανός συνθέτης επεξεργαζόταν επί πολλά χρόνια και μετέτρεψε σε λειτουργία μόλις έναν χρόνο πριν τον θάνατό του.

Το αριστούργημά του ολοκληρώθηκε στα 1749 και χαρακτηρίζεται από ενορχηστρωτική πρωτοτυπία και ασυνήθιστη διάρκεια συγκριτικά με θρησκευτικά έργα σε παρόμοιο ύφος και δομή, εκείνης της εποχής. Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι η Λειτουργία μάλλον ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά μόλις στα 1859, δηλαδή περισσότερο από έναν αιώνα μετά την ολοκλήρωσή της. Έκτοτε παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα και πολυηχογραφημένα φωνητικά έργα του Johann Sebastian Bach.

Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου, 12.00 Παρακολουθείστε τη συναυλία εδώ:

Balthasar Neumann Chor & Ensemble Thomas Hengelbrock Δωρεάν Live Streaming