Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ MÓZES INCZE & BOLDI

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα  παρουσιάζεται στη γκαλερί ΑΛΜΑ από τις 23 Ιανουαρίου, το έργο δύο διακεκριμένων καλλιτεχνών, του ζωγράφου Mózes Incze (1975, Ρουμανία) και του γλύπτη Boldi (1970, Ουγγαρία). Οι δύο καλλιτέχνες εκθέτουν συχνά μαζί στο εξωτερικό και έργα τους βρίσκονται σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές και μουσεία σε Ευρώπη και Αμερική. Στην έκθεση, με τίτλο Η λεγόμενη πραγματικότητα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει μερικά από τα σημαντικότερα, νέα και παλαιότερα, έργα των δύο καλλιτεχνών.

Ο Mózes Incze εξερευνά την πολλαπλότητα της πραγματικότητας και διερευνά την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ζωής στη σύγχρονη κοινωνία. Ο ίδιος σημειώνει για το έργο του: «Όταν η οπτική γωνία αλλάζει, το αντικείμενο της παρατήρησης εμφανίζεται σε εμάς με διαφορετική μορφή. Σε μία συνεχή τέτοια ανάλυση, η ουσία πίσω από τις παραλλαγές είναι ίδια: οι μορφές μιλάνε για μια αλήθεια, κάθε φορά όμως με διαφορετικά λόγια […] Ως άνθρωπος, είμαι εκτεθειμένος στις μεταβολές του χωροχρόνου. Ως καλλιτέχνης, δουλεύω πατώντας στις εμπειρίες μου και προσθέτοντας εικόνες και λέξεις στην πραγματικότητα, στην ύπαρξη… Όσα βλέπεις γύρω σου, αυτά είναι η λεγόμενη πραγματικότητα.»

Ο Boldi βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση της ιδανικής αποτύπωσης της ανθρώπινης μορφής. Ακολουθώντας την παράδοση του Brâncusi, αποτυπώνει την θεμελιώδη ουσία του υποκειμένου χρησιμοποιώντας κυρίως απλουστευμένες μορφές, και, ως αποτέλεσμα. δημιουργεί στρογγυλά, τέλεια εκλεπτυσμένα, γλυπτά. Ο ίδιος εξηγεί πως «στη βιαστική, γρήγορη ζωή μας, όπου σχεδόν τα πάντα μοιάζουν εφήμερα, για μένα το σημαντικότερο είναι να δημιουργώ γλυπτά με διάρκεια στο χρόνο και παντοτινή αξία […] γι’ αυτό χρησιμοποιώ πολύτιμα υλικά. Είναι σημαντικό για μένα να επικοινωνώ με την τέχνη μου θέματα αιώνια, κατανοητά πάντα κι παντού…»

Και οι δύο καλλιτέχνες γοητεύονται με την ιδέα της ανθρώπινης κατάστασης στη σύγχρονη κοινωνία, και διερευνούν το ανθρώπινο σώμα στο έργο τους. Μέσα από τα έργα της έκθεσης, ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει μια νέα και συναρπαστική ανάγνωση του κόσμου γύρω του και όσων εμπεριέχονται σε αυτόν, δηλαδή την πραγματικότητα στην οποία ζούμε.

Επιμέλεια: Μαρία Αλμπάνη

Διάρκεια έκθεσης: 23 Ιανουαρίου – 22 Φεβρουαρίου 2020

ΑΛΜΑ ΓΚΑΛΕΡΙ, Υψηλάντου 24, Αθήνα, Κολωνάκι