Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΙ Ο ΓΟΝΥΠΕΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΤΩΝ “ΠΕΡΣΩΝ”

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: Ελένη Γαλάνη

Όχι, δεν έγραψε εγκωμιαστική κριτική ο Guardian. Μια συνοπτική ανασκόπιση των «Περσών» του Αισχύλου έκανε με αφορμή τη μετάδοση σε live streaming το βράδυ του περασμένου Σαββάτου από το θέατρο της Επιδαύρου. Ας προσγειωθεί η διεύθυνση του Εθνικού μας θεάτρου και η πολιτική ηγεσία του γιατί αυτό που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη βρετανική εφημερίδα δεν είναι θεατρική κριτική. Στο κείμενο το οποίο έχει ενταχθεί στην online έκδοση της εφημερίδας και συγκεκριμένα στη σελίδα των live streaming, γίνεται λόγος για το έργο του Αισχύλου, περιγραφή της υπόθεσης της τραγωδίας, της χρονικής περιόδου όπου εντάσσεται, για το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και τις δυνατότητες που έχει ώς τεράστιο ανοιχτό θέατρο ν΄αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού που πλήττει καίρια της θεατρικές σκηνές παγκοσμίως. Κουβέντα δε γίνεται για τις σκηνοθετικές επιδόσεις του σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού μας Δημήτρη Λιγνάδη στο ανέβασμα του έργου, για τις ερμηνείες που οι ηθοποιοί έδωσαν στον αγγελιοφόρο, την Άττοσα, το Δαρείο, το χορό γενικότερα, την εκφορά του λόγου, τη μουσική, τα κοστούμια και τα σκηνικά. Η συντάκτης του κειμένου, γοητεύεται από τα χρώματα της δύσης πάνω στις κερκίδες, τις ακτίνες του ήλιου καθώς αποχαιρετά τη μέρα – παγκόσμια μοναδικές στιγμές, είναι η αλήθεια – αλλά μέχρι εκεί:

δεν προχωρεί εις βάθος. Γράφει όσα θα μπορούσαν να είχαν αναφερθεί ως ενημερωτικό σημείωμα για την προβολή μιας παράστασης σε live streaming- μέθοδος που καθημερινά χρησιμοποιείται παγκόσμια από δεκάδες καλλιτεχνικά σύνολα και όχι μόνο, αλλά το δικό μας Εθνικό θέατρο, ως φαίνεται, μόλις τώρα ανακάλυψε και καμαρώνει που κατάφερε να συνδεθεί.

Εκείνο στο οποίο δεν αναφέρεται -και ευτυχώς- ο Guardian είναι ο γονυπετής σκηνοθέτης και διευθυντής τη στιγμή που ασπάζεται ένα ομοίωμα του Παρθενώνα, στο τέλος της πρεμιέρας της Παρασκευής. Το στιγμιότυπο απαθανάτισε ο φακός στο χειροκρότημα, παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μεδώνη που τη συνόδευε.