Η ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΗΣ “ΜΗΔΕΙΑΣ” ΤΟΥ ΜΠΟΣΤ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

4/7/22

Για πρώτη φορά ένα έργο-σταθμό της νεοελληνικής δραματουργίας παρουσιάζεται στην Επίδαυρο. Είναι η Μήδεια του Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ) που ανεβαίνει από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, στις 8 και 9 Ιουλίου.

Γραμμένη το 1993 σε δεκαπεντασύλλαβο, η Μήδεια , το έργο είναι μια εκρηκτική κωμωδία για τη σύγχρονη πραγματικότητα αυτής της χώρας. Οι ήρωες του έργου ανησυχούν για τον πληθωρισμό και την ανεργία, τη λιτότητα και τη δημόσια διαφθορά, τα δάνεια και τα επιδόματα, καθυστερούν στα ραντεβού τους γιατί πέφτουν πάνω σε πορείες, και λατρεύουν τα αρχαία ελληνικά –αρκεί, βέβαια, να μη χρειαστεί να τα διαβάσουν. Στον κόσμο του Μποστ συνυπάρχουν αναπάντεχα και αρμονικά η Μήδεια, η Αντιγόνη, ένας Ψαράς, ο Ιάσονας, μια Καλόγρια, ο Οιδίποδας, ο Ευριπίδης και ένας αλλόκοτος Χορός, κατορθώνοντας να διαλύσουν κάθε μας βεβαιότητα, «να επικρίνουν τους επικριτάς, να προβληματίσουν τους κριτάς και να ελευθερώσουν τους θεατάς».

Με μια δομή που θυμίζει τόσο επιθεώρηση όσο και αρχαία τραγωδία, η Μήδεια του Μποστ είναι μια σουρεαλιστική κατασκευή φτιαγμένη από απλά υλικά που αντικατοπτρίζει το παιχνιδιάρικο πνεύμα του δημιουργού της[…]Με απαράμιλλη δεξιοτεχνία ο Μποστ φέρνει κοντά ετερόκλητους χαρακτήρες, από διαφορετικές ιστορικές περιόδους, με χιούμορ και τόλμη, παίζοντας απενοχοποιημένα με τους συνειρμούς που δημιουργεί η ακροβατική του γλώσσα. «Το πρώτο πράγμα που σε τραβάει στο έργο είναι η γλώσσα του. Ο λόγος του, αν και απλός, είναι έτσι φτιαγμένος που σε αιφνιδιάζει με την άρρηκτη σύνδεσή του με το παρόν, με τη δική μας ζωή μας, με τις δικές μας αγωνίες» σημειώνει ο Γιάννης Καλαβριανός.

Στην ορχήστρα του θεάτρου θα υπάρχει ορχήστρα εγχόρδων με τέσσερις μουσικούς σ’ ένα σκηνικό που θυμίζει χρυσό ερειπιώνα. Η σκηνοθεσία με παιγνιώδη διάθεση αντλεί έμπνευση από την αισθητική του δημιουργού της και προσπαθώντας να προσεγγίσει την καθαρότητα της γελοιογραφίας επιχειρεί μια κατάδυση στο καλλιτεχνικό σύμπαν του Μποστ.