Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΕ ΔΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΤΑΜΕΣΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Η Ομάδα Ακτιβιστών Extinction Rebellion θέλοντας να δείξει τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής έβαλε μια τυπική προαστιακή κατοικία να επιπλέει στον ποταμό Τάμεση του Λονδίνου.

Χρησιμοποιώντας τις οπτικές εικόνες οι ακτιβιστές έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση και τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να προχωρήσουν σε σοβαρές ενέργειες για να καταπολεμηθούν οι απειλές της αύξησης της στάθμης της θάλασσας λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το επιπλέον μισοβυθισμένο σπίτι, το οποίο δημιουργήθηκε από τους Katey Burak και Rob Higgs, είναι το τελευταίο μιας σειράς ενεργειών υψηλού προφίλ που η ομάδα έχει σκηνοθετήσει ως έκκληση για δράση. Οι πλημμύρες αποτελούν πραγματικότητα πλέον σ’ όλο τον κόσμο και πολλές οικογένειες θα χάσουν τα πάντα καθώς τα νερά που θα ανεβαίνουν θα ξεπερνούν τα σπίτια τους. Σε αυτό το σημείο, η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μπορεί να μην είναι αρκετή για να αντιστρέψει τη ζημιά.

“Μπορεί να είμαστε κοντά στο να περάσουμε το σημείο χωρίς επιστροφή για τουλάχιστον μερικούς από τους μεγάλους παγετώνες που λιώνουν στο στρώμα πάγου της Ανταρκτικής”, δηλώνει ο Stephan Harrison, επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το κλίμα, “και αυτό θα μας οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της στάθμης της θάλασσας.”

Αυτή η εκπληκτική πρόβλεψη καθίσταται ακόμη πιο αληθινή όταν γνωρίζουμε ότι οι πάγοι της Γροιλανδίας τήκονται, στην κορυφή τους, με ρυθμό 140.000 μετρικών τόνων ανά δευτερόλεπτο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό είναι ισοδύναμο με το νερό 200 ποταμών σαν τον Τάμεση και ένα ποσοστό που δεν προβλεπόταν να μετρηθεί πριν  το 2070.

Κι ενώ τα γεγονότα και οι αριθμοί είναι σημαντικοί, εξακολουθούν να παραμένουν αφηρημένοι για πολλούς ανθρώπους. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό για τους Burak και Higgs να συμμετέχουν και να δημιουργούν κάτι που θα έχει άμεσο οπτικό αντίκτυπο. “Όταν ακούω τα τεράστια και τρομακτικά γεγονότα σχετικά με την κλιματική αλλαγή, ο εγκέφαλός μου μπορεί να τα καταλάβει ελάχιστα. Θέλαμε να κάνουμε κάτι με το οποίο οι άνθρωποι να μπορούν να συνδεθούν οπτικά, ενώ στηρίζονται στην κυβέρνηση και τους εμπειρογνώμονες για να κάνουν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Μέχρι να γίνουν οι απαιτούμενες μεγάλες νομικές και οικονομικές αλλαγές, είναι πολύ δύσκολο για ανθρώπους σαν εμένα ή σαν εσάς να προβείτε σε σημαντικές αλλαγές για την προστασία του εαυτό μας και του κόσμου γύρω μας”.

Με την μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού της Γης να ζει σε παράκτιες περιοχές η απειλή των πλημμυρών είναι πραγματική όπως είδαμε φέτος και στην Βενετία.