Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΝΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΕΡΓΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΟΥ ΚΑΡΑΒΑΤΖΙΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

ΜΑΔΡΙΤΗ –  Μία σχετικά μικρή ελαιογραφία (111×86 εκ.), που θεωρείται, προς το παρόν, έργο του Ισπανού ζωγράφου του 17ου αιώνα, Χοσέ ντε Ριμπέρα και απεικονίζει το ακάνθινο στέμμα που τοποθετούν στην κεφαλή του  Ιησού οι βασανιστές του, επρόκειτο να βγει σε δημοπρασία με τιμή εκκίνησης τα 1500 ευρώ. Μια ημέρα όμως πριν από την δημοπρασία και έπειτα από τις παρατηρήσεις ειδικών του μουσείου Πράδο, εκτιμήθηκε πως ο πίνακας μπορεί να μην ανήκει στον Ριμπέρα, αλλά στον Ιταλό δάσκαλο της ζωγραφικής Καραβάτζιο.

Αποτέλεσμα, το υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας απαγόρευσε (προληπτικά) την έξοδο του πίνακα από την χώρα και ταυτόχρονα να ειδοποίησε τον οίκο δημοπρασιών, ο οποίος με την σειρά του τον απέσυρε από τη δημοπρασία  της Πέμπτης (9/4/21). «Δεδομένης της ταχύτητας που συνέβησαν όλα, τώρα χρειαζόμαστε μια διεξοδική τεχνική και επιστημονική μελέτη πάνω στον πίνακα. Να ξεκαθαριστεί αν η απόδοση στον Καραβάτζιο είναι όντως πιθανή και αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Υπουργείου.

Ορισμένοι Ιταλοί ειδικοί αναγνωρίζουν στο έργο την τεχνική του «κιαροσκούρο», βασισμένη στις δυναμικές αντιθέσεις φωτός και σκιάς, που χρησιμοποιούσε ο Ιταλός ζωγράφος, ενώ υπάρχουν και συγκριτικά-ιστορικά ντοκουμέντα που ενισχύουν την συγκεκριμένη άποψη. Αλλοι πάλι υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται για αυθεντικό Καραβάτζιο αλλά για κάποιον εξαιρετικό μιμητή της εποχής του.

Ωστόσο, η ιστορικός τέχνης Μαρία Κριστίνα Τερζάγκι, δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica της Ιταλίας με βαιβαιότητα:«Είναι αυτός». Και πρόσθεσε ότι ο μανδύας που φορά ο Ιησούς είναι παρόμοιος με το κόκκινο που χρησιμοποιήθηκε στον μανδύα του έργου ” Η Σαλώμη με το κεφάλι του Ιωάννη Βαπτιστή” του Καραβάτζιο.

“Είναι πλέον απαραίτητο να γίνει μια εις βάθος τεχνική και επιστημονική μελέτη του πίνακα και να διερευνηθεί σε ακαδημαϊκό επίπεδο διαλόγου σχετικά με το εάν η απόδοση του στον Καραβάτζιο είναι αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα”, ανέφερε πηγή στο υπουργείο Πολιτισμού στο AFP.

Το καλλιτεχνικό ύφος του Caravaggio ήταν να χρησιμοποιεί το ακραίο σκοτάδι και φως, και λίγα άλλα χρώματα, κάνοντας έτσι μια λάμψη κόκκινου ή κίτρινου να φαίνεται σχεδόν φωτεινή στον καμβά. Οι ιστορικοί της τέχνης χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να προσδιορίσουν τη νομιμότητα ενός έργου τέχνης, συμπεριλαμβανομένης της εγκληματολογικής εξέτασης του καμβά και του χρώματος για να προσδιορίσουν την ηλικία του, την τεχνολογία και τα στυλ της εποχής στην οποία δημιουργήθηκε και τις τεχνικές του καλλιτέχνη ή των μαθητών τους.

Στην περίπτωση του υπό διερεύνιση έργου δεν αποκλείεται η τελική ετυμηγορία να αλλάξει οριστικά την τύχη του πίνακα. Εάν τεκμηριωθεί η σύνδεσή του με τον Καραβάτζιο, η αξία του  θα γίνει τεράστια και δεν αποκλείεται να φτάσει έως και τα 100-150 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Μένει, όμως, να δούμε τη στάση των ισπανικών αρχών: αν δηλαδή κηρύξουν το έργο αντικείμενο πολιτιστικής κληρονομιάς εμποδίζοντας την πώλησή του σε τρίτους και προσφέροντας στο Πράδο την ευκαιρία να το αποκτήσει σε αρκετά χαμηλότερη τιμή.