Η ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟΣ ΦΙΛΟΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: Ελένη Γαλάνη

Μπορεί οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης –έρημοι κι απρόσωποι- να μην αποκλείουν, στις δηλώσεις τους στην ΤV, το ενδεχόμενο για lockdown σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη και οι κατηγορίες για τους νέους που μαζεύονται τα βράδια έξω από τα μπαράκια της περιοχής τους συνεχώς να αυξάνονται, θεωρώντας τους ως κύριους υπεύθυνους για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, κανείς όμως δεν τους σχολιάζει ή τους επικρίνει για τη συνεχή προβολή της κρατικοδίαιτης ψυχαγωγίας που παρέχει το υπουργείο Πολιτισμού από την αρχή του καλοκαιριού, χωρίς σταματημό, δωρεάν, κυρίως στο κοινό των μεγάλων αστικών κέντρων. Εκεί το soldout δεν είναι συνωστισμός διότι υπάρχουν μέτρα. Τηρούνται αποστάσεις. Κι όσοι φταρνίζονται το κάνουν κάτω από τη μάσκα. Έτσι δεν κολλάει.

Για παράδειγμα, σήμερα (16.9) το κράτος της κανονικότητας, μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του θεσμού Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός σήμερα Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, οργανώνει τις παρακάτω τέσσερις εκδηλώσεις στην Αττική τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη:

–         Οι Απάχηδες των Αθηνών από την Εθνική Λυρική Σκηνή | Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών | 20.30

–        Ρεμπέτικο αρχαιοελληνικό συμπόσιο από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν | Ρωμαϊκή Αγορά | 20.30

–        Αθηναίων Πολιτεία – από τον Θησέα στον Σόλωνα από το Εθνικό Θέατρο | Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά | 19.00

–        Στα όνειρα των ποιητών από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος | Αίθριο Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης | 21.00

Εντωμεταξύ, χτες, ενώ όλοι σχεδόν περιμέναμε, λόγω των νέων μέτρων, να ανασταλούν έως το τέλος του μήνα, παραστάσεις, συναυλίες και κινηματογραφικές προβολές, τελικά μάθαμε ότι συνεχίζουν κανονικά με 15-20 λιγότερους θεατές. Από ρεπορτάζ ιστοσελίδας πληροφορηθήκαμε ότι σ΄αυτό συνέβαλε «ο φίλος από τα μαθητικά χρόνια του πρωθυπουργού ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης που γνωρίζει από μαθητής τον Κυριάκο Μητσοτάκη», ο οποίος είχε «προσωπική, μεγάλης διάρκειας, συνομιλία με τον Πρωθυπουργό επιχειρηματολογώντας εναντίον της διακοπής λειτουργίας των θεάτρων και των λοιπών χώρων πολιτισμού. Αντίστοιχα υπήρξαν λίγοι ακόμα άνθρωποι που έγιναν πρεσβευτές της κίνησης να μην σιγήσει ο Πολιτισμός και που κινήθηκαν στρατηγικά και συντονισμένα μέσα στο τελευταίο 24ωρο, όσο δηλαδή διήρκησε το θρίλερ για γερά νεύρα και που οι εμπλεκόμενοι περιγράφουν ως μάχη.» (Πηγή: https://www.iefimerida.gr/politismos/theatra-sinema-loyketo-metra-koronoios-paraskinio)

Με αυτά τα κριτήρια στα οποία συνδράμει, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, και η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, φαίνεται ότι κατατροπώνεται ο ιός στον πολιτιστικό τομέα και δεν μεταδίδεται κι ας διασκεδάζει φωτογραφιζόμενος με την κολλητή παρέα του, χωρίς μάσκες και άλλα περιοριστικά μέτρα, ο δήμαρχος της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννης σε συναυλία τραγουδίστριας στην Τεχνόπολη, κι ας γεμίζει το άνω διάζωμα του Ηρωδείου με θεατές που προωθούνται ακόμα και στα πευκάκια του βράχου προκειμένου να δουν τις παραστάσεις.


Με τη δύναμη της τέχνης στη σκιά των βράχων μάς υποδέχεται το Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων 2020» και το Εθνικό Θέατρο καλεί όλες και όλους σε μια συγκλονιστική εμπειρία με τη δύναμη που πηγάζει από τον ποιητικό λόγο του Αισχύλου κι εκλύεται στην ορχήστρα ώστε να βιώσουμε τον εσωτερικό κραδασμό που γεννιέται από ένα εμβληματικό έργο του αρχαίου δράματος υπό το πρίσμα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Δημήτρη Λιγνάδη.
Οι «Πέρσες» συναντούν τους θεατές της πρωτεύουσας για δύο βραδιές στο Θέατρο Βράχων «με δύναμη υπό σκιάν» όπως υπόσχεται το φετινό φεστιβάλ! Θα είστε εκεί; Κλείστε θέση!

(απόσπασμα από σημείωμα του Εθνικού Θεάτρου για την παράσταση των “Περσών” του Αισχύλου, στο facebook tτου Εθνικού απ’  όπου και η φωτογραφία)


Ισχυρίζονται μάλιστα οι υπέρμαχοι της συνέχειας των ψυχαγωγικών εκδηλώσεων του κράτους ότι «δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα που να συνδέεται με δράση πολιτισμού στη χώρα μας» και ότι, «κρούσματα υπήρξαν μόνο από χωρίς μέτρο συγκεντρώσεις πολιτών σε πάρτι και συναυλίες που οργανώθηκαν σε παραλίες…» Πώς αποδεικνύεται αυτό; Δεν μας λένε. Έτσι, λοιπόν, συνεχίζουν ακάθεκτοι. Ως υπέρμαχοι δε των ιδιωτικών συμφερόντων και στο χώρο του θεάματος να επισημάνουμε ότι μια απόφαση περί 15νθήμερης αναστολής ΟΛΩΝ των εκδηλώσεων θα έπληττε οικονομικά τη sold out μετάκληση της κυρίας Μπελούτσι στο Ηρώδειο, στο τέλος του μήνα. Κάτι που επ’ ουδενί δεν είναι επιθυμητό.

Μένει να δούμε τα μέτρα λειτουργίας θεάτρων, κινηματογράφων, αιθουσών συναυλιών που θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες το υπουργείο Πολιτισμού κατά πόσον ταυτίζονται με τις απόψεις του πρωθυπουργικό φίλου ο οποίος σημειωτέον ανεβάζει παράσταση τον χειμώνα νεοελληνικού μυθιστορήματος με αναφορές στην μεταπολεμική και μετεμφυλιακή περίοδο «της πατρίδας μας».