Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΚΟΓΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 100 ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Θεωρείται ως ένας από τους πιο αξιόλογους καλλιτέχνες από τα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα, ο Φραντσίσκο Γκόγια (1746–1828). Ο Ισπανός καλλιτέχνης φημίζεται για την παραγωγική του δραστηριότητα ως ζωγράφος, σχεδιαστής και χαράκτης, με περίπου 900 σχέδια και 300 εκτυπώσεις κατά τη διάρκεια της μακράς καλλιτεχνικής του πορείας. Μέσα από τα σχέδια και τα χαρακτικά του, εξέφρασε τον πολιτικό φιλελευθερισμό του, την κριτική της δεισιδαιμονίας και την αίσθηση της πνευματικής καταπίεσης με μοναδικούς και συναρπαστικούς τρόπους.

Η έκθεση στη Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης παρουσιάζει περίπου εκατό έργα από τη συλλογή του μουσείου – μία από τις πιο σημαντικές συλλογές σχεδίων και χαρακτηκών του Γκόγια εκτός Ισπανίας – μαζί με άλλα έργα που προέρχονται από τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και το του Μουσείο Πράντο της Μαδρίτης και την Εθνκή Βιβλιοθήη. Μέσα από τα έργα διερευνά τη φαντασία του Γκόγια και πώς τα σχέδια και τα χαρακτικά του επέτρεψαν να μοιραστεί τις περίπλοκες ιδέες του και να ανταποκριθεί στις ταραχώδεις κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές που συνέβαιναν στον κόσμο γύρω του. Η ευρεία χρονολογική παρουσίαση παρακολουθεί την εξέλιξη του καλλιτέχνη και τις διάφορες περιόδους ως σχεδιαστή και χαράκτη, καθώς και τις προσεγγίσεις του στα θέματα που τον απασχόλησαν.

Στον πολυσέλιδο κατάλογο της έκθεσης παρουσιάζεται η πρώτη έρευνα της γραφικής παραγωγής του Γκόγια (1746–1828). Για έξι δεκαετίες, τα έργα του σε χαρτί αντικατοπτρίζουν τον μετασχηματισμό και την αναταραχή του Διαφωτισμού, της Ιεράς Εξέτασης και των χρόνων της συνταγματικής διακυβέρνησης της Ισπανίας. Δύο δοκίμια, ένα λεπτομερές χρονολόγιο και περισσότερα από 100 έργα τέχνης φωτίζουν το αξιοσημείωτο εύρος και τη δύναμη των σχεδίων και των χαρακτικών του Γκόγια, τοποθετώντας τον καλλιτέχνη μέσα στο ιστορικό του πλαίσιο. Τα επιλεγμένα κομμάτια τεκμηριώνουν τις διάφορες φάσεις και τις ποιότητες του σχεδιαστικού έργου του – από τα πρώτα χαρακτικά του μετά τον Velázquez όπως το Caprichos και το The Disasters of War έως τις πρόσφατες λιθογραφίες του, The Bulls of Bordeaux, και μια συλλογή σχεδίων που αποκαλύπτουν το εφιάλτες, όνειρα και οράματα του καλλιτέχνη.