Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΕΑΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Kι ενώ η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κήρυξε πανδημία κορωνοϊού, το υπουργείο Ποιτισμού εξακολουθεί να επαναλαμβάνει οτι  “βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία και διαβούλευση με το Υπουργείο Υγείας” και μόνο “εφόσον η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Υγείας κρίνει ότι πρέπει να κλείσουν αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, θα εκδοθούν από το ΥΠΠΟΑ αμέσως οι σχετικές οδηγίες».

Αυτή είναι η στάστη του στην απαίτηση να  σταματήσει η λειτουργία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων που διατυπώνει προς την κυβέρνηση ο Σύλλογος Αρχαιολόγων, αλλά και η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων μεταφέρει  προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. την έντονη ανησυχία των μελών του Σ.Ε.Α., καθώς και του συνόλου των εργαζομένων στα Μουσεία της χώρας, εξαιτίας του κορωνοϊού,  ενός φαινομένου το οποίο εξαπλώνεται σταδιακά σε όλη τη χώρα. Αναφέρει η ανακοίνωση: «Υπενθυμίζουμε ότι ειδικά στα λεγόμενα μεγάλα Μουσεία, ακόμα και υπό τις παρούσες συνθήκες, συγκεντρώνεται σε στενό χώρο μεγάλος αριθμός επισκεπτών. Την κατάσταση δυσχεραίνει περισσότερο το γεγονός ότι πολλοί από τους τελευταίους είτε ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είτε κατάγονται από χώρες στις οποίες παρατηρείται έξαρση του φαινομένου. Για το λόγο αυτό, καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά σε μια επείγουσα κατάσταση και να προστατεύσει τόσο τους εργαζομένους όσο και τους επισκέπτες, αποφασίζοντας την αναστολή λειτουργίας των Μουσείων της επικράτειας, για συγκεκριμένο διάστημα, ανάλογα και με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων».

Στην ανακοίνωση των αρχαιοφυλάκων αναφέρεται: «Η ΠΕΥΦΑ μεταφέροντας την μεγάλη ανησυχία των εργαζομένων-αρχαιοφυλάκων σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους, ζητά να υπάρξει άμεση εντολή για την αναστολή της λειτουργίας τους.
Την στιγμή που το κράτος λαμβάνει μέτρα πρόληψης, τόσο για τη διασπορά του ιού, αλλά και την προστασία των εργαζομένων σε πολλές δομές και υπηρεσίες του Κράτους, θεωρούμε ότι το ίδιο πρέπει να γίνει άμεσα και για τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους. Σας υπενθυμίζουμε ότι οι φύλακες αρχαιοτήτων έρχονται σε επαφή με επισκέπτες από όλες τις Χώρες του κόσμου».