Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΥ ΓΟΥΟΡΧΟΛ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ TATE MODERN

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο:anyteart

Aυτή είναι πραγματικά μια υποδειγματική ψηφιακή περιήγηση σε έκθεση που παραμένει κλειστή λόγω των μέτρων της πανδημίας Covin-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Mας έρχεται από την Tate Modern του Λονδίνου, στελέχη της οποίας δηλώνουν ενθουσιασμένα που μ΄έναν ιδιαίτερο τρόπο φέρνουν την έκθεση του Andy Warhol η οποία επρόκειτο ν΄ανοίξει στις 13 Μαρτίου, στο σπίτι καθενός, σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Πριν κλείσει το μεγάλο αυτό μουσείο σύγχρονης τέχνης, “γυρίσαμε -λένε οι διοργανωτές – μερικά από τα αγαπημένα μας τμήματα της έκθεσης για να τα μοιραστούμε μαζί σας. Ετοιμαστείτε να μεταφερθείτε σε μια άλλη δεκαετία και να μπείτε στον κόσμο αυτού του σούπερ σταρ της pop art. Θα ακούσετε επίσης νέες απόψεις για τη ζωή και το έργο του Warhol από τους δύο επιμελητές μας, καθώς εξερευνούν ζητήματα διαφορετικότητας, θρησκείας και θανάτου.”

Εκτός από το φιλμ οι επιμελητές παρουσιάζουν τις 12 αίθουσες της έκθεσης παραθέτοντας τα αντίστοιχα κείμενα της επιτοίχιας εισαγωγής στο θέμα της κάθε μίας.

Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 100 έργα, μεταξύ των οποίων και τα διάσημα πορτραίτα από την ποπ περίοδο, όπως το δίπτυχο της Μέριλιν Μονρόε, τον Έλβις Πρίσλεϊ, την Ντέμπι Χάρι και το Race Riot (1964). Παρουσιάζονται επίσης και κάποιες από τις περούκες του, έργα τέχνης από μόνα τους, όπως υποστηρίζουν οι επιμελητές και το περίφημο Sixty Last Suppers(1986), ένα από τα τελευταία του έργα πριν από τον θάνατό του, το 1987. Το επίκεντρο όμως της έκθεσης είναι τα λιγότερο γνωστά  έργα του Άντι Γουόρχολ – τα πορτραίτα των τρανς και drag queens που ανήκουν σε ιδιωτική συλλογή. Η σειρά αυτή απεικονίζει 25 Αφρικανο-αμερικανές και Λατίνες drag queen και τρανς που υπήρξαν παραγγελία προς τον Γουόρχολ, το 1974, από τον Ιταλό έμπορο τέχνης Luciano Anselmino. Τα έργα παρουσιάστηκαν στη Φεράρα της Ιταλίας την επόμενη χρονιά.

Επίσης, στην έκθεση θίγονται θέματα όπως η σεξουαλικότητα, η μετανάστευση, ο θάνατος και η θρησκεία, τα οποία απασχόλησαν τον Αμερικανό καλλιτέχνη και στις μέρες προκαλούν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον του κόσμου για ζητήματα όπως η ρευστότητα του φύλου.

Επειδή όμως στις περιπτώσεις αυτές τα λόγια είναι περιττά, ας μεταφερθούμε  στις όχθες του Τάμεση να δούμε και ν΄ακούσουμε τί έχουν να μας πουν και πώς χρησιμοποιούν τα μέσα εκεί πέρα στο …μικρό νησί.

Συνδεθείτε στο βίντεο που ακολουθεί.

 

Video