Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΓΡΩΝ, ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ Ο ΝΕΡΩΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

H δουλεία των νέγρων της Αφρικής, ο πολιτισμός του Ιράν και η εποχή του Νέρωνα στη Ρώμη, είναι τα τρία μεγάλα high light της χρονιάς που θα παρουσιαστούν στην Ευρώπη το 2021 ανάμεσα σε εκθέσεις των Μποτιτσέλι, Βερμέρ, Ντύρερ, Τζάσπερ Τζόοϋνς, Γιαγιόϊ Κουσάμι.

Τον τελευταίο καιρό και ιδιαίτερα τη χρονιά που πέρασε, το θέμα της αποικιοκρατίας ήρθε στην επιφάνεια, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφές από ακτιβιστές αγαλμάτων σημαινόντων εκπροσώπων που προασπίστηκαν τη δουλεία για προσωπικό όφελος. Στο πλαίσιο αυτό σπεύδει προφανώς το Rijksmuseum του Άμστερνταμ και από τις 12 Φεβρουαρίου προγραμματίζει να ανοίξει την έκθεση “Slavery” και να παρουσιάσει τα 250 χρόνια της δουλείας των σκλάβων της Αφρικής, μέσα από τις ιστορίες ζωής δέκα ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των δούλων, των ιδιοκτητών σκλάβων και εκείνων που αντιστάθηκαν στο σύστημα

Στην κορωνίδα των τεχνών, στο Λονδίνο έρχεται να προστεθεί αυτή τη χρονιά και η έκθεση “Epic Iran” στο V&A Museum που θα καλύψει μια φιλόδοξη 5.000 χρόνων ιρανικής ιστορίας μέσω 350 αντικειμένων. Ξεκινώντας από το 3200 π.Χ., η έκθεση θα εξερευνήσει την αρχαία περσική αυτοκρατορία, την ανάδυση και καθιέρωση του Ισλάμ, τη βασιλική δυναστεία Qajar για να καταλήξει στη σύγχρονη εποχή με μοντέρνα και σύγχρονα κορυφαίων  καλλιτεχνών του Ιράν (Parviz Tanavoli, Monir Farmanfarmaian, Shirin Neshat κ ά). (από 13 /2 – 30/8/2021).

Ήταν πραγματικά ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Νέρων  (AD37-AD68) ο τρελός των τρελών όπως παρουσιάστηκε στα βιβλία της ιστορίας ή μήπως θύμα fake news της αρχαιότητας; Η έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο (27/5 – 24/10) παρακολουθεί τη ζωή και τη βασιλεία του Νέρωνα, εξετάζοντας τους κινητήριους παράγοντες πίσω από τα βασικά γεγονότα και πώς αυτά έγιναν αργότερα αντιληπτά. Θέματα που σχετίζονται με τον κανόνα του, όπως το θέαμα και η οικογένεια, διερευνώνται μέσα από 200 αντικείμενα, που κυμαίνονται από ταπεινά γκράφιτι της Πομπηίας έως εκείνα που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Φωτιάς της Ρώμης το 64 μ.Χ. «Στόχος μας δεν είναι να αποκαλύψουμε ένα« καλό »Nέρωνα πίσω από το «τέρας»του κλισέ, αλλά να δείξουμε ότι υπήρχαν πολύ διαφορετικές αντιλήψεις και αφηγήσεις», λέει ο επιμελητής της έκθεσης Thorsten Opper. «Η ιστορία απαιτεί χειρισμούς, πρέπει να καταλάβουμε το γιατί και πώς».

 

Ετικέτες