Η ΑΘΗΝΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Η σύγχρονη Αθήνα και η πολυκατοικία της:  στο πλαίσιο του αφιερώματός στην Αρχιτεκτονική και το Μπάουχαους στην Αθήνα το Ινστιτούτο Γκαίτε παρουσιάζει το βιβλίο «The Public Private House – Modern Athens and its polykatoikia, την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου με ομιλητές:  Άλκηστις Π. Ρόδη, Πάνος Δραγώνας, Michalis Langenfass, Θωμάς Μαλούτας, Παναγιώτης Τουρνικιώτης και Richard Woditsch

Οι ομιλητές θα εξετάσουν τα αρχιτεκτονικά και αστικά-πολεοδομικά χαρακτηριστικά της πολυκατοικίας – του κτιριακού τύπου που αποτέλεσε κυρίαρχο στοιχείο της εξέλιξης της πόλης σε σύγχρονο αστικό κέντρο, παρέχοντας αρχικά στέγαση πολλών κατοικιών και στη συνέχεια για άλλες χρήσεις, επαγγελματικές κυρίως (γραφεία, βιοτεχνίες, πολυκαταστήματα ή εστιατόρια»

Οι ομιλητές θα εξετάσουν τα αρχιτεκτονικά και αστικά-πολεοδομικά χαρακτηριστικά της πολυκατοικίας στα συμφραζόμενα των ιστορικών, γεωγραφικών και κοινωνικών της διαστάσεων. Ακόμη, θα προχωρήσουν σε αναλυτικές και συλλογιστικές θεωρήσεις σχετικά με την πολυκατοικία και διερευνούν τη σημασία του στο πλαίσιο των παγκόσμιων προκλήσεων της σύγχρονης πόλης. Η πολυκατοικία θα αναγνωριστεί ως ένα παράδειγμα του πώς ένα μαζικό προϊόν της ανώνυμης, λαϊκής αρχιτεκτονικής, το οποίο προωθήθηκε στο πλαίσιο της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, παρουσιάζει συνεχή προσαρμοστικότητα, υποστηρίζει την οικειοποίησή του από τον εκάστοτε χρήστη και συγχωνεύει στην πράξη τη δημόσια και την ιδιωτική σφαίρα της αστικής ζωής της ελληνικής πόλης και εντός αυτής.

Έναρξη εκδήλωσης: 20.00 / Είσοδος: 19.30

*Σημείωση: Οι θέσεις στην ταράτσα έχουν καλυφθεί!*

Η εκδήλωση προβάλλεται διαδικτυακά μέσω live-stream στην Αίθουσα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής). Η παρακολούθηση της εκδήλωσης μπορεί να γίνει και διαδικτυακά στο Facebook και στο κανάλι του Γκαίτε στο YouTube.