Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΛΕΝ ΝΤΥMΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 23/3/22

“Οpen-end” η μεγάλη έκθεση της Μαρλέν Ντυμά (Κέηπ Τάουν 1953) με τα 100 και πλέον έργα από τη ζωγραφική της παραγωγή είναι μία ακόμη αναδρομική μονογραφία του προγράμματος με μεγάλους σύγχρονους καλλιτέχνες, που ξεκίνησε το Παλάτσο Γκράσσι της Βενετίας, το 2012 και το οποίο εναλλάσσεται με θεματικές εκθέσεις από τη συλλογή Πινό.

Η έκθεση, σε επιμέλεια Καρολίν Μπουρζουά σε συνεργασία με τη ίδια την καλλιτέχνη παρουσιάζει στους δύο ορόφους του Παλάτσο μια επιλογή από πίνακες και σχέδια που δημιουργήθηκαν από το 1984 έως σήμερα, μεταξύ των οποίων και άγνωστα που έγιναν τα τελευταία χρόνια.Τα έργα προέρχονται από τη συλλογή Πινό και από διεθνή μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Η Μαρλέν Ντυμά θεωρείται σήμερα μία από τις πιο σημαίνουσες καλλιτέχνες στη σκηνή της σύγχρονης τέχνης. Γεννήθηκε το 1953, στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής και σπούδασε καλές τέχνες στο διάστημα του βάναυσου καθεστώτος του Απαρτχάιντ. Έως το 1976 που ήρθε στην Ευρώπη για περαιτέρω σπουδές και εγκαταστάθηκε στο Άμστερνταμ, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα, δεν είχε δει ποτέ τηλεόραση καθώς δεν υπήρχε στη Νότια Αφρική, δεν είχε συναναστραφεί με μουσουλμάνους ή Εβραίους και δεν είχε δει ταινίες του Μπέργκμαν και του Γκοντάρ.

Αν στα πρώτα χρόνια της καριέρας της ήταν γνωστή για τα κολάζ και τα κείμενά της. Σήμερα η Ντυμά δουλεύει κυρίως με λάδι σε καμβά και μελάνι σε χαρτί. Το έργο της αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από πορτρέτα πο αναπαριστούν τον πόνου, την έκσταση, το φόβο, την απελπισία, αλλά, συχνά, είναι και σχόλια για την ίδια τη ζωγραφική πράξη.

Ωστόσο, επίκεντρο στη δουλειά της υπήρξε το άλλο πρόσωπο της πραγματικότητας, μια όψη διαφορετική από εκείνη που προβάλλουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με τον απαραίτητο, πάντα, πολιτικό σχολιασμό που συχνά για κάποιους αγγίζει ορισμενες φορές και τα όρια της πρόκλησης.Οι εικόνες από τις οποίες αντλεί έμπνευση, προέρχονται από αποκόμματα εφημερίδων, περιοδικών, στιγμιότυπα ταινιών, ταινίες ή polaroid που η ίδια έχει τραβήξει –στοιχεία τα οποία συμβάλουν στη συνειδητοποίηση ότι η ατελείωτη ροή εικόνων που βλέπουμε καθημερινά επηρεάζει την αντίληψή μας για τον εαυτό μας και την ικανότητά μας να διαβάζουμε τον κόσμο. Για την Ντυμά, η ζωγραφική είναι μια έκφραση του σώματος, μία πράξη που περιστρέφεται γύρω από τον ερωτισμό και τις διαφορετικές ιστορίες του. «Είμαι μια καλλιτέχνης που χρησιμοποιεί εικόνες από δεύτερο χέρι και συναισθήματα από πρώτο χέρι «Η ζωγραφική αφορά το ίχνος της ανθρώπινης επαφής. Πρόκειται για το δέρμα μιας επιφάνειας. Ένας πίνακας δεν είναι καρτ ποστάλ.»

Η Ντυμά απασχόλησε έντονα τη διεθνή εικαστική κινότητα όταν πρίν από 20 περίπου χρόνια απεικόνισε τον τότε αρχηγό της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν με απαλά χρώματα και σχεδόν γυναικεία, χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια το όνομά της βρέθηκε στο επίκεντρο, όταν μέσα σε μια νύχτα οι τιμές των έργων της από τις 50.000 στερλίνες εκτοξεύθηκαν στα 3,1 εκατ.