Η ΑΓΟΡΑ ΤΕΧΝΗΣ ΕΠΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ART BASEL

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 16/6/22

Γκαλερί και συλλέκτες από όλο τον κόσμο είναι και πάλι παρόντες στη  μεγαλύτερη διεθνή έκθεση τέχνης στον κόσμο, την Art Basel. Μια ακμάζουσα αγορά τέχνης και γκαλερί είναι ξανά μαζί μετά από τη διακοπή δύο χρόνων λόγω της πανδημίας. Η έκθεση, με 289 εκθέτες από 40 χώρες, άνοιξε για το ευρύ κοινό ,την Πέμπτη και διαρκεί έως και την Κυριακή (19 Ιουνίου).

Στους φετινούς εκθέτες και συλλέκτες εντύπωση προκαλούν οι Αμερικανοί και οι Ασιάτες που επέστρεψαν δυναμικά. Όσον αφορά τις γκαλερί που συμμετέχουν, η Art Basel είναι ακόμα πιο διαφοροποιημένη από ποτέ. Δεκαεννέα έμποροι από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Βόρεια και Νότια Αμερική συμμετέχουν για πρώτη φορά στην έκθεση.

Η φετινή επανεκκίνηση έδειξε οτι η αγορά τέχνης ανακάμπτει δυναμικά. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές εβδομάδες από την έκθεση τέχνης και την ελβετική τράπεζα UBS, ο κύκλος εργασιών των ιδιοκτητών γκαλερί το 2021 ήταν 34,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 18% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί – αν δει κανείς τις πωλήσεις που πέτυχαν οι εκθέτες στο Art Basel για VIP τις δύο πρώτες ημέρες προεπισκόπησης.

(στη φωτογραφία εννέα γλυπτά του Ούγκο Ροντινόνε που Γκαλερί Gladstone πούλησε  για 300.000 δολάρια το καθένα).