HYPERVENEZIA: Η ΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

Η έκθεση είναι αφιερωμένη ειδικά στην πόλη της Βενετίας με την ευκαιρία των 1600 χρόνων από την ίδρυσή της παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το φιλόδοξο «Venice Urban Photo Project», που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από τον Μάριο Πελίτι(*). Πρόκεται για μια συναρπαστική έκθεση που συνέθεσε ο επιμελητής της Συλλογή Pinault, Matthieu Humery, στον πρώτο όροφο του Palazzo Grassi, σε τρείς ενότητες:

-ένα γραμμικό μονοπάτι με σχεδόν 400 φωτογραφίες που αναπτύσσει γειτονιές της Βενετίας,

-μια εγκατάσταση βίντεο με πάνω από 3.000 λήψεις οι οποίες μετακινούνται με ένα soundtrack – σύνθεση ειδικά για την παράσταση του συνθέτη Nicolas Godin, μέλος του δίδυμου “Air”,

-και ένας συγκεκριμένος χάρτης της πόλης με  περίπου 900 γεωγραφικές εικόνες που προσφέρουν πανοραμική θέα.

Από το 2006, ο Μάριο Πελίτι ξεκίνησε να φωτογραφίζει και να συστηματοποιεί την πόλη για να σχηματίσει ένα αρχείο εικόνων το μεγαλύτερο που δημιουργήθηκε ποτέ και να προσφέρει μια μοναδική αναπαράσταση ολόκληρου του αστικού ιστού της Βενετίας, στην πολυπλοκότητα και τη συνέχειά του. Το αρχείο φωτογραφιών συγκεντρώνει σήμερα 12.000 εικόνες, όλες ασπρόμαυρες, τραβηγμένες υπό τις ίδιες συνθήκες φωτισμού, χωρίς σκιές και, κυρίως, με την ανθρώπινη παρουσία, απούσα.

Έτσι, η «ΗΥΡΕΡVΕΝΕΖΙΑ» μας προσφέρει μια ριζοσπαστική οπτική εμπειρία: η Βενετία όπως τη γνωρίζουμε χάνεται για να δώσει τη θέση της σε μια παράλληλη Βενετία, κενή, διαχρονική και ταυτόχρονα παράξενη όπως κάθε πόλη που έχει αδειάσει από τους κατοίκους της.

Venice Urban Photo Project

Ο Mάριο Πελίτι αναπτύσσει το έργο του “Venice Urban Photo Project” από το 2006, πρώτα σε αναλογικό και, από το 2013, σε ψηφιακό. Το έργο στοχεύει στην αναβίωση της μεθοδολογικής και τυπικής αυστηρότητας των μεγάλων φωτογραφικών έργων του 19ου και του 20ού αιώνα- από τον Charles Marville στον Eugène Atget, από τον Gabriele Basilico στον John Davis- προκειμένου να παρέχει μια αντίληψη της Βενετίας από την αρχή του 21ου αιώνα όσο το δυνατόν πιο εξαντλητική.

Οι 12.000 διαθέσιμες προς το παρόν εικόνες  έχουν ληφθεί με την ίδια διαδικασία: ασπρόμαυρη, χωρίς σκιές και απουσία ανθρώπινης παρουσίας. Αυτές οι όψεις, που μπορεί να φαίνονται δευτερεύουσες, μεταφέρουν μια προσωρινή ενότητα στον τρόπο με τον οποίο ο θεατής αντιλαμβάνεται την πόλη: η ομοιογένεια του φωτός κάνει ορατές όλες τις λεπτομέρειες των προσόψεων, ακόμη και τις λιγότερο σχετικές και η απουσία ανθρώπων αναγκάζει τον θεατή να σκεφτεί το πιθανό μέλλον της πόλης: μια πόλη χωρίς κατοίκους. Η σιωπή που διαπερνά τις χιλιάδες φωτογραφίες επιτρέπει στη Βενετία να ανακαλύψει την αστική και αρχιτεκτονική της δομή.

Η ολοκλήρωση της φωτογραφικής έρευνας έχει προγραμματιστεί για το 2030. Στα τέλη του 2018, ο Mάριο Πελίτι μαζί με το Istituto Centrale per il Catalogo e la Documen-tazione (ICCD) και την Soprintendenza Archeologica, Belle Arti e Paesaggio για την πόλη της Βενετίας υπέγραψαν συμφωνία για την υποστήριξη του “Venice Urban Photo Project” μέσω της δημιουργίας ενός ψηφιακό αρχείο – Venice Urban Photo Archive – φυλάσσεται στο ICCD.

 

Η έκθεση υποστηρίζεται από τον Saint Laurent.

Διάρκεια: 5 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 9 Ιανουαρίου 2022

 

(*) Ο Μάριο Πελίτι είναι φωτογράφος, εκδότης, ιδιοκτήτης γκαλερί και σύμβουλος επικοινωνίας.

 

 

Video