Ένα διεθνές hotspot για τη διακίνηση παράνομων αρχαιοτήτων από περιοχές της Ανατολοκής Μεσογείου (Συρία, Ιράκ, κά) έχει καταστεί η Γερμανία σύμφωνα με μια νέα καταδικαστική έκθεση.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Πολιτιστικού Ιδρύματος, τον περασμένο Μάρτιο, η έρευνα εξέτασε περισσότερες από 6.000 αρχαιότητες προερχόμενες από την Ανατολική Μεσόγειο που βγήκαν προς πώληση στη Γερμανία στο διάστημα 2015-18. Διαπιστώθηκε ότι μόλις το 2,1% είχε αποδεδειγμένη νόμιμη προέλευση. Οι αριθμοί είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί καθώς τα κεφάλαια από τις πωλήσεις αρχαιοτήτων στη μαύρη αγορά συχνά πηγαίνουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις της Μέσης Ανατολής.
Η ομάδα εργασίας με ερευνητές από διαφορετικά γερμανικά ιδρύματα διερεύνησε το ζήτημα μεταξύ 2015 και 2018 στο πλαίσιο του προγράμματος “ILLICID”, το οποίο χρηματοδοτήθηκε, εν μέρει, από τον ΟΗΕ και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας. Οι εμπειρογνώμονες διαπίστωσαν ότι οι αρχαιότητες από την Αίγυπτο, το Ιράκ, το Ιράν, το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Λίβανο, τη Συρία, την Τουρκία και την Κύπρο βρίσκουν αγοράστές στη Γερμανία παρά την ανεξέλεγκτη προέλευση και την έλλειψη νόμιμης τεκμηρίωσης εξαγωγής. Πράγματι, περισσότερο από το ήμισυ (56,3%) των αντικειμένων που αναλύθηκαν δεν ήταν δυνατόν να πιστοποιηθεί καθόλου. Από τις 2.387 αρχαιότητες που πιθανόν προέρχονταν από το Ιράκ και τη Συρία, μόνο το 0,4% των αντικειμένων εκ του Ιράκ αι το 9,6% εκ της Συρίας βρέθηκαν ότι είχαν εισαχθεί νόμιμα στη χώρα. Ας σημειωθεί δε ότι αυτή η μαύρη αγορά υφίσταται στη Γερμανία παρά τους αυστηρούς εμπορικούς περιορισμούς στις εισαγωγές και εξαγωγές”που επιβάλλουν στις χώρες αυτές οι κανονισμοί της ΕΕ, αλλά και οι παλαιότεροι νόμοι που από το 1869 απαγόρευαν την εξαγωγή αρχαιολοτήτων από τα κράτη αυτά.
Σε δηλώσεις του στο Artnet News σχετικά με τα ευρήματα, ο ντεντέκτιβ εγκλημάτων τέχνης Arthur Brand (ο αποκαλούμενος “Indiana Jones” του κόσμου της τέχνης”) εξηγεί ότι η Γερμανία αποτελεί έναν ιδιαίτερο σύνδεσμο για την αγορά παράνομων αρχαιοτήτων, για πολλούς λόγους. “Αρχικά, είναι μια πολύ πλούσια χώρα, με μακρά παράδοση στις συλλογές έργων τέχνης και φιλοξενεί πολλές ομάδες μεταναστών με καλές επαφές στις χώρες καταγωγής τους, μερικοί από τους οποίους είναι λαθρεμπόροι τέχνης”, εξηγεί ο Brand. Επιπλέον, η Γερμανία έχει πολύ αυστηρούς νόμους που προστατεύουν τους συλλέκτες. Έτσι είναι πολύ δύσκολο να πάρουμε κάτι από τα χέρια των Γερμανών συλλεκτών».
Με πληροφορίες από artnet news
Photo: Artefacts looted from Baghdad museum after the US-led invasion of 2003. Photo by AWAD AWAD/AFP/Getty Images.