H DOCUMENTA 15 ANΟΙΓΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart  2/10/21

Η «Documenta 15» 2022 που επιμελήθηκε η ινδονησιακή συλλογικότητα τέχνης Ruangrupa δημοσίευσε μια λίστα με εκθέτες καλλιτέχνες και συλλογικότητες άγνωστες στη Γερμανία. Τα ονόματα των συμμετεχόντων δημοσιεύτηκαν  με έναν ασυνήθιστο τρόπο – την Παρασκευή, 1η Οκτωβρίου –  αποκλειστικά στην εφημερίδα δρόμου “Asphalt” που κυκλοφορεί στο Αμβούργο. Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν στους αστέγους και σε ανθρώπους που πλήττονται από τη φτώχεια.  Χωρίς δελτίο Τύπου, χωρίς λαμπρές συναντήσεις οι επιμελητές επέλεξαν μια μικρή, ήσυχη καμπάνια, για την πιο περιζήτητη δημοσίευση καταλόγου στον διεθνή καλλιτεχνικό κόσμο. Οι “σούπερ σταρ” της «κλασικής» επιχειρηματικής τέχνης απουσιάζουν θεαματικά από τον προσωρινό κατάλογο, ο οποίος, σύμφωνα με κείμενο του περιοδικού, μπορεί να αλλάξει και να συμπληρωθεί περαιτέρω.

Είναι πλέον σαφές ότι η  D15  αμφισβητεί τον κλασικό κόσμο της τέχνης  και εννέα μήνες πριν από το άνοιγμα δείχνει ότι κατέχει καλά το παιχνίδι της αντίληψης και των προσδοκιών από αυτή τη διεθνή διοργάνωση.

Αν κι αυτή η επιλογή της ομάδας επιμελητών Ruangrupa ήταν αναμενόμενη, διότι όλοι γνώριζαν ότι αντί για εκπροσώπηση και μεμονωμένες προσωπικότητες καλλιτεχνών, η συλλογικότητα βασίζεται στην ανταλλαγή, την κοινή χρήση πόρων και τη συλλογική εργασία. Οι μέχρι στιγμής συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες, τις αποκαλούμενες “Mini-Majelis”, έχουν, ήδη, συνεργαστεί και ανταλλάξει ιδέες με μεγαλύτερες ομάδες. Majelis είναι ινδονησιακός ορισμός και σημαίνει κάτι σαν συνέλευση ή συμβούλιο. Οι καλλιτεχνικές μονάδες αποτελούνται από διεθνείς δημιουργικούς ανθρώπους (οι εθνικότητες των εμπλεκομένων δεν κατονομάζονται, τη θέση τους καταλαμβάνει η «ζώνη ώρας της οικίας τους») και είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοοργανωμένες. Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας «Asphalt», κάθε ομάδα Majelis λαμβάνει έναν προϋπολογισμό που διανέμει σύμφωνα με απόφαση των μελών της.

Οι επιμελητές έχουν, ήδη, καταστήσει σαφές ότι το ζήτημα της “καλής” και της “κακής” τέχνης ελάχιστα τους ενδιαφέρει. Στη λίστα με τις συλλογικότητες που ανακοίνωσαν μπορεί να υπάρχουν γνωστοί καλλιτέχνες οι οποίοι, όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελούν το επίκεντρο. Το ότι δε, δεν είναι οι μόνοι στον κόσμο με αυτές τις απόψεις, το επιβεβαιώνει -λένε- μεταξύ άλλων, το διάσημο βρετανικό βραβείο Turner για το οποίο έχουν προταθεί, φέτος, μόνο συλλογικότητες που συνδυάζουν τέχνη και ακτιβισμό στο έργο τους.

H D15 θα γίνει στο Μουσείο Fridericianum, το Ruruhaus και την αίθουσα documenta – γνωστοί εκθεσιακοί χώροι της διεθνούς διοργάνωσης. Από εκεί, θα ξεκινήσει η έκθεση και θα επεκταθεί κατά μήκος του ποταμού Φούλντα και στο βιομηχανικό τμήμα, στα ανατολικά της πόλης.

Οι γερμανοί περιμένουν με ενδιαφέρον τις δραστηριότητες «lumbung» όπως ονομάζονται. Η ινδονησιακή λέξη σημαίνει έναν ορυζώνα, όπου η παραπανίσια συγκομιδή αποθηκεύεται προς όφελος της κοινότητας. Η ομάδα ruangrupa θέλει αυτή η ιδέα να είναι η βάση της Documenta 15.