ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΣΤΟ ΖΩΡΖ ΠΟΜΠΙΝΤΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart  13/5/21

ΠΑΡΙΣΙ – H έκθεση “Women in Abstraction” περιγράφει την ιστορία των συνεισφορών των γυναικών καλλιτεχνών στην αφαίρεση, με εκατόν έξι καλλιτέχνες και περισσότερα από πεντακόσια έργα που χρονολογούνται από το 1860 έως 1980. Είναι μια παγκόσμια προσέγγιση στο θέμα, συμπεριλαμβανομένων των νεωτερισμών από τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία που αφηγείται την ιστορία με πολλές φωνές ανάμεσα στις οποίες και καλλιτέχνες της Λατινικής Αμερικής ( Gego, Carmen Herrera, Lygia Clark και Lygia Pape).

Στόχος της έκθεσης είναι να  παράσχει την ευκαιρία στο κοινό- ειδικό και μη – να ανακαλύψει καλλιτέχνες που αντιπροσωπεύουν τις καινοτόμες τάσεις στην αφαίρεση και να επανεκτιμήσει τη συμβολή των γυναικών στην ανάπτυξη αυτής της πλαστικής γλώσσας με βάση τις πρόσφατες ιστοριογραφικές πηγές – μονογραφίες και θεματικές εκθέσεις. Παρουσιάζει το έργο πολλών γυναικών που έχουν  υποφέρει από έλλειψη ορατότητας και αναγνώρισης πέρα ​​από τα σύνορα των χωρών τους, εξετάζει τη συγκεκριμένη συμβολή τους στην ιστορία της αφαίρεσης, επικεντρώνεται στη σταδιοδρομία κι εκείνων που μερικές φορές αφαιρέθηκαν άδικα από την ιστορία της τέχνης, αποκαλύπτει τα αποφασιστικά σημεία καμπής που σηματοδότησαν αυτήν την εξέλιξη, τα συγκεκριμένα πλαίσια για τη δημιουργία, την έρευνα που πραγματοποίησαν οι καλλιτέχνες, ατομικά ή σε ομάδες, καθώς και τις ιδρυτικές εκθέσεις. Ξεπερνώντας τις παραδοσιακές αναγωγικές ιεραρχίες μεταξύ υψηλής και χαμηλής τέχνης, η ιστορική αφήγηση περιλαμβάνει χορό, διακοσμητικές τέχνες, φωτογραφία και κινηματογράφο συμπεριλαμβανομένων και ταινιών.

Επιπλέον, το “Women in Abstraction” ενσωματώνει την ιστορία του φεμινισμού στη δεκαετία του 1970 με τις μάχες των καλλιτεχνών και των μεγάλων θεωρητικών, και αμφισβητεί τη νομιμότητα της έννοιας “γυναίκα καλλιτέχνης”, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των ίδιων των καλλιτεχνών, με τους πολυπλοκότητες και τα παράδοξά τους. Στην πραγματικότητα, πολλοί έχουν τοποθετηθεί πέρα ​​από το φύλο, ενώ άλλοι διεκδικούν μια «θηλυκή» τέχνη. Ξεκινώντας με την παρατήρηση ότι η ιστορία της τέχνης ξαναγράφεται συνεχώς με τη βοήθεια νέων αφηγήσεων, το “Women in Abstraction” παρουσιάζει μια άλλη ιστορία αφαίρεσης, με σκοπό τη μελλοντική επανεγγραφή της ιστορίας της τέχνης στην οποία οι καλλιτέχνες που παρουσιάζονται μπορούν να είναι οριστικά. ολοκληρωμένοι. Έχοντας αυτό κατά νου, διοργανώνεται συμπόσιο κατά τη διάρκεια της έκθεσης με τον σύλλογο Aware.

H επιμέλεια είναι της της Christinemacel σε συνεργασία με την  Karolina Lewandowska στο τμήμα της φωτογραφίας

 

Ετικέτες