ΓΥΝΑΙΚΕΣ: ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 29/3/22

«ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΧΗΤΡΙΕΣ – Η τριπλή απελευθέρωση» του Λεωνίδα Βαρδαρού είναι το νέο ντοκυμαντέρ που προβάλλεται στον Κινηματογράφο Τριανόν, από την Πέμπτη 31 Μαρτίου.

Πρόκειται για τις γυναίκες εκείνες που σαν αφανείς ήρωες των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων του ελληνικού λαού στη διάρκεια του 20ου αιώνα, είδαν τους άνδρες τους, τους αδελφούς και τις αδελφές τους, τους γονείς τους να παίρνουν το δρόμο της φυλακής, της εξορίας κάποτε και του εκτελεστικού αποσπάσματος. Πολλές ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο ως τιμωρία στον αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή του λαού αυτής της χώρας, για την αντίσταση ενάντια στους κατακτητές.

Οι γυναίκες που πηγαινοέρχονταν στα επισκεπτήρια των φυλακών και των τόπων εξορίας, που αποχαιρετούσαν τους αγαπημένους τους πριν από το εκτελεστικό απόσπασμα, αντιμέτωπες ταυτόχρονα με τα προβλήματα της επιβίωσης, με την υποχρέωση να μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους.

Από την μεταξική δικτατορία του 1936 μέχρι τη δικτατορία των συνταγματαρχών στις 21 Απριλίου του 1967 ήρθαν αντιμέτωπες με τον πολιτικό αποκλεισμό των «κοινωνικών φρονημάτων» στην επαγγελματική τους ζωή, με τις πιέσεις που ασκούνταν για να αποκηρύξουν τους άντρες τους ώστε να τους επιτραπεί το μεροκάματο σε ένα εργοστάσιο που θα τους επέτρεπε να ζήσουν αυτές και τα παιδιά τους. Μια ζωή κάτω από την επιτήρηση του αστυνόμου, δεκαετίες ολόκληρες ενός καθημερινού αγώνα με σκληρό προσωπικό τίμημα και με έπαθλο μόνο μια λέξη: αξιοπρέπεια.

Στο ντοκυμαντέρ είκοσι δύο αγωνίστριες καταθέτουν αυτά που έζησαν από τη δεκαετία του 1930 έως το 1949.Παρεμβαίνουν οι ιστορικοί Τασούλα Βερβενιώτη και Λη Σαράφη. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Λεωνίδα Βαρδαρού.